Множество правителства предприеха днес действия за предотвратяването на последиците от

...
Множество правителства предприеха днес действия за предотвратяването на последиците от
Коментари Харесай

Световни лидери отговарят на разкритията от „Pandora Papers“

Множество държавни управления започнаха през днешния ден дейности за предотвратяването на последствията от публикуването на милиони документи, в които в детайли се разказва по какъв начин водачите са употребявали офшорни данъчни убежища, с цел да скрият активи на стойност стотици милиони долари.

Около 35 сегашни и някогашни водачи са показани в почти 11,9 милиона документи, изтекли от компании за финансови услуги по целия свят, известни като „ Документите Пандора “ („ Pandora Papers “). Документите са получени от Международния консорциум от проверяващи публицисти (ICIJ) и са оповестени от медийни сътрудници като „ Вашингтон пост “, Би Би Си и „ Гардиън “. Обвиненията варират от корупция до пране на пари и отбягване на налози.

Въпреки че притежаването на активи в офшорни условия или потреблението на фирми-прикрития не е нелегално в множеството страни, разкритията са смущаващи голям брой водачи, които упорстват за строги икономии или водят акции против корупцията.

Реакции на международните водачи

Руският водач Владимир Путин не е посочен, само че е обвързван посредством сътрудници с секрети активи в Монако, по-специално крайбрежен дом, добит от рускиня, за която се оповестява, че има дете от него.

" Това е единствено набор от, значително, голословни изказвания ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. „ Не видяхме нищо за прикрито благосъстояние в близкото обграждане на Путин “.

Йордания също изяви предпочитание да отхвърли разкритията, че крал Абдула II е основал мрежа от офшорни компании и данъчни убежища, с цел да натрупа имотна империя от 100 милиона $ от Калифорния до Лондон.

Кралският съд на страната съобщи, че парцелите са финансирани с персоналното благосъстояние на краля и са били употребявани за публични и частни визити.

Семейството и сътрудниците на азербайджанския президент Илхам Алиев - от дълго време упрекнат в корупция в централноазиатската страна - се твърди, че са били скрито забъркани в покупко-продажби със благосъстоятелност във Англия на стойност стотици милиони.

Чешкият министър председател също не остана задължен.

„ Всички изказвания, които свързват тези частни парцели с обществени средства или помощ, са неоснователни и умишлени опити за деформиране на обстоятелствата “, се споделя в негово изказване.

Документите демонстрират, че чешкият министър председател Андрей Бабиш, който е изправен пред избори по-късно тази седмица, не е заявил офшорна капиталова компания, употребена за закупуване на палат на стойност 22 милиона $ в южната част на Франция.
 Досиетата Пандора (Pandora Papers): Кои са българите? Досиетата " Пандора " (Pandora Papers): Кои са българите?
Двама политици от България, двама от Румъния, четирима от Сърбия, един от Черна гора – това е картата на Досиетата " Пандора " за Б...

„ Никога не съм правил нищо нелегално или неверно “, отвърна Бабиш в туит, наричайки разкритията „ опит за клюка, целящ да се повлияе на изборите “.

Бившият английски министър председател Тони Блеър е избегнал заплащането на налози върху парцел в Лондон, като е купил офшорната компания, която го е имала.

Членове на близкия кръг на премиера на Пакистан Имран Хан скрито имат компании и тръстове за милиони долари. Хан се зарече да „ предприеме подобаващи дейности “, в случай че се потвърди някакво нарушаване.

Предполага се, че кенийският президент Ухуру Кениата скрито има мрежа от офшорни компании.

Президентът на Конго Дени Сасу Нгесо и Али Бонго от Габон са свързани с компании на Британските Вирджински острови в отчет на „ Льо Монд “, един от медийните сътрудници в следствието.
 Данъчната работа на Австралия ще изследва „ Pandora Papers ” Данъчната работа на Австралия ще изследва „ Pandora Papers ”
Данъчната работа на Австралия (АТО) ще проучва данните от изследването „ Pandora Papers ” и ще да разпознава всички възмож...

Колумбийската певица Шакира, немският супермодел Клаудия Шифер и индийската крикет легенда Сачин Тендулкар също са посочени, като представители и на тримата обявиха на ICIJ, че вложенията са били законни.

В изследването на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) попадат двама български политици, а също по този начин името на сегашния финансов министър на Сърбия Синиша Мали поради неговите многочислени първокласни парцели в България, които се ръководят от офшорни компании.

Мали е един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и някогашен кмет на Белград. През 2015 година журналистическо следствие разкри, че той е купил 24 първокласни жилището в българския черноморски курорт „ Св. Никола ” на обща стойност към 5 милиона евро. Мали твърди, че обявата е неистина и призна, че е купил единствено едно жилище, което е записано на негово име. Президентът на Сърбия Александър Вучич от дълго време пази своя непосредствен помощник от всевъзможни подозрения в корупция и съобщи, че има цялостно доверие на финансовия си министър.

Според „ Pandora Papers ”, обаче, Синиша Мали е притежател на жилища и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 година, по времето, когато беше стопански и финансов консултант на Александър Вучич – по това време вицепремиер на Сърбия.

Той е купил 24 жилището в България от компания на Сърджан Дабич – някогашен баскетболист и шеф на сръбския филиал на съветската нефтена компания „ Лукойл ”.
 Световният скандал Pandora Papers: Мръсните офшорни ризи на стотици политици и компании (ВИДЕО) Световният скандал Pandora Papers: Мръсните офшорни ризи на стотици политици и компании (ВИДЕО)
Нов, по-мащабен международен скандал, засягащ десетки сегашни и някогашни политически водачи, стотици политици и публични лица от 91 страни...

" Първо би трябвало да проучим информацията от „ Pandora Papers ” и по-късно сигурно ще има реакция ". Това обявиха за БГНЕС от Министерски съвет по отношение на интернационалното следствие, което разкрива по какъв начин международни политици са употребявали данъчни убежища за персонална полза.

ICIJ откри връзки сред съвсем 1000 компании в офшорни убежища и 336 високопоставени политици и държавни чиновници, в това число повече от дузина сегашни държавни и държавни ръководители, държавни водачи, министри в настоящи кабинети, посланици и други.

Повече от две трети от фирмите са основани на Британските Вирджински острови.

Почти 2 милиона от 11,9 милиона изтекли документи идват от панамска адвокатска адвокатска фирма, наречена Alcogal, която съгласно ICIJ се е трансформирала в " магнит за богатите и могъщите ", стремящи се да скрият благосъстоянието си. Alcogal, чиито клиенти се допуска, че са йорданският монарх и чешкият министър председател, отхвърли обвиняванията за тъмни покупко-продажби.

Майра Мартини от „ Transparency International “ прикани за преустановяване на офшорната промишленост, като съобщи, че следствието още веднъж предлага „ ясни доказателства “ за това по какъв начин „ се предизвикват корупцията и финансовите закононарушения “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР