Много затегнатият пазар на труда и неотслабващата инфлация в САЩ

...
Много затегнатият пазар на труда и неотслабващата инфлация в САЩ
Коментари Харесай

Фед на САЩ сигнализира за скорошно повишаване на лихвите и затягане на паричната политика



" Много затегнатият " пазар на труда и неотслабващата инфлация в Съединени американски щати могат да накарат Федералният запас да увеличи лихвените проценти по-рано от предстоящото и да стартира да понижава общите си активи, закупени по стратегиите за " количествени облекчения ". Това показаха редица от американските централни банкери на последното съвещание на Фед, извършено през предишния месец.

Оповестените в сряда вечерта протоколи от съвещание на Фед на 14-15 декември 2021 година демонстрират, че членовете на Фед са еднообразно загрижени за темпото на повишение на цените, което дава обещание да продължи наред с световните проблеми с дефицита на доставките и през 2022 година

Условието на Федералния запас на Съединените щати за реализиране на оптималната трудова претовареност преди повишение на лихвените проценти " може да бъде изпълнено относително скоро ", в случай че пазарът на труда продължи да се усъвършенства " с регистрирани последни темпове ", считат множеството представители на Централната банка на Съединени американски щати, съгласно стенограмата от декемврийското им съвещание.

Централните банкери " като цяло означават, че може да бъде целесъобразно да се усили федералната фондова рента (основната американска лихва) по-рано или с по-бързи темпове, в сравнение с се очакваше по-рано ".

Някои чиновници на Фед предложиха да се одобри " по-малко стимулираща бъдеща позиция " във връзка с паричната политика, като се употребява " обмислен метод ", с цел да се резервира гъвкавостта, като Федералният запас " би трябвало да поеме мощен ангажимент за справяне с покачвания инфлационен напън ".

Прогнозите на американските централни банкери за първо нарастване на лихвите са се изместили от първото тримесечие на 2023 година до юни 2022 година, се споделя още в документа от декемврийското съвещание, оповестен нощес.

" В даден миг “ след едно такова първо нарастване на лихвения %, намаляването на размера на финансовия баланс на Фед " евентуално би било уместно ", съгласно съвсем всички участници на срещата на централната банка през декември.

Протоколите от това съвещание сподели какъв брой е бездънен консенсуса измежду членовете на Фед през през последните седмици по отношение на нуждата да се подхващат ограничения против високата инфлация - освен посредством повишение на лихвите, само че посредством понижаване на притежаваните от централната банка държавни облигации и ипотечно-обезпечени скъпи бумаги. Фед разполага с активи за към 8,8 трилиона $ в салдото си, огромна част от тях насъбрани по време на пандемията на ковид, с цел да се поддържа стабилността на финансовите пазари и да се задържат ниски дълготрайните лихвени проценти.

След публикуването на протоколите от декемврийското съвещание участниците на финансовите пазари започнаха да правят оценка по-скорошно повдигане на американските лихви. Вероятността Фед да вдигне федералната си фондова рента още през март (първо стягане на лихвата от началото на пандемията) набъбна над 70%, имайки поради финансовият инструмент FedWatch на CME Group.

Това от своя страна предизвика мощен трус на пазарите на акции на Уолстрийт и внезапно повишение на доходността на американските държавни облигации след обявяване на стенограмата от декемврийското съвещание на Фед.

Индексът DJIA падна в края на търговията в сряда с близо 400 пункта (понижение с 10,7%), необятният показател S&P500 загуби 1,94% от цената си, а софтуерният показател Nasdaq Composite се срина с 3,34%.

Доходността на 2-годишните американски държавни облигации скочи до най-високо равнище от март 2020 година, когато започва икономическата рецесия вследствие на зародилата коронавирусна пандемия, а доходността на 10-годишните бумаги на Съединени американски щати набъбна до най-високо равнище от април 2021 година

Азиатските тържища последваха спада на Уолстрийт, като се чака и европейските пазари на акции да започват търговията в четвъртък със солидни намаления.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР