Много вероятно е за пръв път да чувате за Босвелия.

...
Много вероятно е за пръв път да чувате за Босвелия.
Коментари Харесай

Босвелия - всички ползи от Индийския тамян

Много евентуално е за пръв път да чувате за Босвелия. Така е, защото това е естествено лечебно средство от Изтока, което не се среща по нашите земи.

За благополучие обаче можем да се възползваме от него под формата на хранителна добавка. То е мощно лечебно средство с доста свойства и изгоди за организма, добре познато на индийската медицина аюрведа.

Ето какво съставлява Босвелия (Индийски тамян) и защо се употребява.

Босвелията в действителност е дърво, което постоянно е наричано индийски тамян или тамяново дърво. Лечебната съставния елемент, която се добива от него, е смола, носеща същото наименование Босвелия. Получава се, като в кората на дървото се прави прорез, откъдето скоро потича лепкава и ароматна течност.

Дървото е особено най-много за територията на Индия и Северна Африка, където от хиляди години се употребяват чудодейните свойства на неговата смола. Активната лечебна съставна част на смолата е босвеловата или босвелиевата киселина, която е с извънредно мощни противовъзпалителни свойства.

Доказано е, че Босвелията има изключителната дарба да лекува сложните за отнасяне артрози, коксартрози, остеоартрит, ревматични и други ставни болести. Тя успокоява болката и понижава възпалението, само че също защищава хрущяла от увреждане и подтиква производството на нови кафези. Подобрява и връща гъвкавостта и подвижността. По тази причина индийският тамян може да се употребява освен като профилактично средство, само че и за лекуване на напреднали патологични положения, свързани със ставите.

Прилага се също при болки в гърба, подагра, навяхвания, контузии и рани. Подпомага възобновяване на болното място, като облекчава отока и възпалението, подтиква възобновяване на повредените съдове и тъкани. Също подкрепя бързото регенериране на кожата.

 Индийския тамян

Освен това обаче босвелията има способността да лекува и инфектиране на стомаха и червата. Използва се като средство за лекуване при заболяването на Крон, при колит и други стомашни проблеми. Отново дейната съставна част, която лекува, е босвелиевата киселина.

Индийският тамян се ползва още за понижаване на холестерола, за намаление равнището на триглицеридите, а заради антиоксидантните си и стимулиращи кръвообращението свойства – като превантивно средство против дегенеративни болести – алцхаймер, атеросклероза и други

Последните проучвания със смолата демонстрират, че тя е доста ефикасна при разнообразни ракови положения. Смята се, също по този начин, че може да се ползва профилактично против избрани форми на рак.

Особено значимо е лечебното деяние на Босвелията при астма. Знае се, че босвелиевата киселина има свойството да блокира левкотриените в организма, които са виновни за развиването на възпалителни процеди, в това число астма.

Също по този начин смолата облекчава и разрежда спазмите на бронхите, което води до трайно усъвършенстване на астматично заболели пациенти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР