Много успешни ютюбъри вече са развили собствени бизнеси с видео(снимка:

...
Много успешни ютюбъри вече са развили собствени бизнеси с видео(снимка:
Коментари Харесай

Популярни ютюбъри създават собствени видео-сайтове


Много сполучливи „ ютюбъри ” към този момент са развили лични бизнеси с видео
(снимка: CC0 Public Domain)

Независимо дали показва астрономически безценен хардуер за компютърни игри или някоя евтина китайска джаджа, Линус Себастиан прави видеоклипове, които постоянно пораждат мощен отзив и го трансформират в една от най-популярните механически персони в YouTube. Ала в YouTube неговите видеоклипове се появяват със седмица забавяне. Първо те дебютират на личния му уебсайт, наименуван Floatplane, който притегля доста по-малко фенове.

„ Гугъл беше доста, доста добър с мен ”, споделя Линус. „ Но въпреки всичко това са прекалено много яйца в една кошница ”. Влиятелният техничар към този момент не се усеща умерено да разчита, че огромната уеб-компания постоянно ще продължи да бъде това, което той назовава „ доброжелателен тиранин ”, отбелязва.

Себастиан напълно не е единствената звезда в YouTube, която търси други възможности. От много време има доста напрежение сред основателите на наличие в YouTube и компанията, предоставяща платформата. Триенето варира от разногласия по отношение на приходите от реклами до проблеми с авторски права и даже до метода, по който видеоклиповете биват „ препоръчвани ” на хората. Много сполучливи „ ютюбъри ” към този момент са развили бизнеси, основали са лични компании и се стремят да защитят своето бъдеще.

За почитателите

През последните няколко години Линус и сътрудника му Люк Лафрениер са вложили доста в лична платформа, наречена Floatplane (от float – плувам, и plane – самолет). Двамата акцентират, че тя не е и в никакъв случай няма да бъде съперник на YouTube.

Но двамината се надяват да обезпечат платформа за съществуващите основатели на видео с лоялна публика, която може да е подготвена да заплаща по мъничко, с цел да поддържа непосредствено обичаните си основатели на видео-съдържание.

Ако сте създател на филми, то „ това ще бъдат вашите същински, хардкор почитатели ”, изяснява Люк. „ Няма логаритъм, ще им бъде сервирано всичко, което вършиме ”.

Засега фокусирана най-вече върху създателите на видео с софтуерна тема, платформата не е отворена за всички. Но се чака последователно да се разгърне. Създателите ѝ споделят, че тя пораства постепенно и че „ връщат облагата назад ” в построяването на уеб страницата.

Създаването на въодушевена, сплотена общественост към дадена тематика има своите преимущества, споделя Люк. Във Floatplane „ просто не съществува огромна част от отровата, която кипи в мненията из обществените платформи като Twitter и YouTube ”, изяснява той.

Собствен екип

Да се сътвори и поддържа общественост – това е повода и Corridor Digital – студио за образни резултати – да построява собствен личен уебсайт, който „ живее ” от почитателите. Неговите създатели Сам Горски и Нико Пурингер са създатели на филми, само че почнали да разгласяват в YouTube преди десетилетие, до момента в който обикаляли Лос Анджелис като част от работата си по кино планове.

Днес тяхното многочленно студио е извънредно известно в YouTube поради видеоклиповете, които показват най-хубавите (и най-лошите) холивудски образни резултати и каскади. Наред с това Corridor Digital също по този начин демонстрират на публиката си по какъв начин всеки самичък може да направи собствен личен късометражен филм.

„ YouTube беше нашият път. И това беше страховит път ”, споделя Кристиан Фергерстрьом, един от продуцентите на студиото. Но споделя, че триумфът в последна сметка е предиздвикал управлението на компанията да се запита: „ Какво ни пречи да вършим това сами? ”.

В уеб страницата на Corridor Digital почитателите печелят „ продуцентски точки ” с месечния си абонамент от 4 $, които могат да дадат за „ финансиране ” на видеоклипове, които биха желали да видят. Публиката може да взема решение дали да поддържа курс с указания по какъв начин се вършат видеоклипове, или пък да насочи парите за дадена акция.

„ Ние представяме единствено нещата, от които в действителност се интересуваме, т.е. които са ни пристрастеност ”, споделя Кристиан. „ Продуцентските точки ”, които почитателите ни получават на уеб страницата, са математическо уравнение за нас – за това по какъв начин да вършим шоу с бюджета, с който можем да работим ”.

Но във връзка с приходите уеб сайтът „ несъмнено не е на това равнище, което получаваме в YouTube ”, прибавя той. Това частично се дължи на примамливите спонсорства, обичайни за YouTube – рекламодателите към момента избират този канал.

Платформата на Corridor Digital е предопределена за доста по-тясна публика от правилни фенове; по план тя би трябвало да работи редом с канала в YouTube. Компанията го вижда като нещо от рода на застрахователна лавица. „ Някъде надълбоко в главата си постоянно сме си казвали… един ден YouTube може да изчезне. Това не зависи от нас ”, изяснява Кристиан.

Мафията на умните ютюбъри

Една от най-успешните конкурентни платформи, Nebula, е построена въз основата на елементарна причина: дава на основателите на видео-съдържание самостоятелност от логаритмите на YouTube.

„ Стартирането на бизнес в YouTube е все едно да отворите чисто нов магазин в търговски център ”, изяснява създателят Дейв Уискус. „ С тази разлика, че може да се окаже, че някой ден желаете да влезете в магазина си, а комерсиалният център преди малко се е преместил в другия завършек на града, където няма клиенти, няма пешеходен трафик. И в никакъв случай няма да разберете за какво ”.
още по тематиката
В Nebula клиентите получават достъп до всичко против 5 $ на месец. Компанията споделя, че има 200 000 клиенти, които заплащат. Няма логаритми за „ препоръчване ” на наличие и основателите на видеоклипове не се глобяват, в случай че не разгласяват „ верния тип ” наличие.

Един от основателите на Nebula, Джордан Харод, разказва себе си като „ ютюбър на ненапълно работно време, докторант на цялостно работно време ” във факултета по здравни науки и технологии в MIT. Прави видеоклипове за изкуствения разсъдък, етиката на изкуствения разсъдък и медицинските технологии – тема, която не постоянно е „ верният тип ” наличие за YouTube. „ Определено има тематики, на които съм попадала, и които мисля, че би било мъчно да се отразят в YouTube ”, изяснява тя.

Като образец Харод показва видео, изследващо по какъв начин логаритмите успокояват така наречен „ тирада на омразата ” онлайн. По подигравка на ориста логаритмите на YouTube може да обозначат сходно наличие като „ език на омразата ”, допуска тя. А откакто видеоклипът бъде стеснен, надали в миналото ще се възстановят „ изгубените ” проявления.

Нещо сходно неотдавна се случило със създателката на видеоклипове Линдзи Елис, която направила видео за трансфобията в известната просвета. То било „ неправилно маркирано ” от автоматизираните системи на YouTube.

Джордан пресмята, че приходите ѝ от абонамент от Nebula са „ почти същите ” като това, което получава от програмата AdSense на Гугъл, която демонстрира видеореклами преди и по време на видеоклипове в YouTube. Nebula обаче има и други преимущества, като да вземем за пример помощ за продуциране – от екипа на студиото.

Но Джордан признава, че спонсорството на марки в YouTube е това, от което се печелят най-вече пари.

Веднъж подигравана като елитарна „ мафия на интелигентните ютюбъри ” от един критик, Nebula е приела това определение с известна горделивост. Дейв Уискус го демонстрира в своя профил в Twitter. „ Ако просто отворим портите и позволим на всеки да се записва и да стартира да разгласява видеоклипове, губим усета на услугата ”, споделя той. После прибавя: „ YouTube има цялостен куп проблеми, които ние в никакъв случай не желаеме да имаме ”.

Пътят на другите възможности ще е забавен. Тези нови видео-платформи надалеч не са първите, които се пробват да намерят ролята на почтена опция на YouTube.

През 2016 година започва абонаментната услуга Fullscreen – с автентично наличие от известни ютюбъри, в това число английските комици Джак Хауърд и Дийн Добс. Но макар привличането на стотици хиляди клиенти, тя разгласи, че затваря през 2017 година

После Vessel се опита да детронира YouTube, като предлага забавни клипове от звезди с една седмица преднина пред „ тубата ”. Успехът ѝ продължи малко под две години, преди да бъде затворена.

Сега Линус споделя, че неговата поредност Tech Tips е една от дребното сполучливи истории, въодушевила развиването на Floatplane след гибелта на Vessel. „ Номерът е ”, споделя той, „ да растете постепенно и да не харчите прекалено много ”. Обяснява още, че Floatplane (в превод – плаващ самолет) в началото е получила името си от импровизирано мото: „ Може да не излети, само че в случай че това не стане, най-малко няма да потъне ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР