Много се преекспонира нарастването на цените, заяви пред БНР Владимир

...
Много се преекспонира нарастването на цените, заяви пред БНР Владимир
Коментари Харесай

Владимир Иванов: Нарастването на цените се преекспонира

Много се преекспонира повишаването на цените , съобщи пред БНР Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.
„ Да, имаме повишаване на цените на ресурсите, имаме натегната пазарна конюнктура, цените на услугите. Имаме и повишаване в приходите от 2019-а, 2020-а година, усложнена конюнктура по отношение на епидемията и в това време има възходящо търсене, което следим от последните три месеца. Имаме и редом недобро климатично проявяване във връзка с месеците юни, юли и август “, изясни Иванов в предаването „ 12+3 “. В момента по думите му се следи усмиряване на цените при плодовете и зеленчуците след скъпия август.

Главно на климатични фактори се дължат по-високите цени на краставиците, пипера, зелето и морковите, означи Владимир Иванов. При някои от реколтите се следи растеж от порядъка на 30-40% по отношение на миналогодишните цени.

При плодовете и зеленчуците следим внезапни вариации, които са доста подвластни от климата . Много малко въздействат другите фактори при тази група хранителни артикули. “

Поскъпването на олиото е от средата на 2020 година, напомни Иванов.

„ Пикът беше през юни – 53% по отношение на предходната година. “

Сега реколтата у нас и в Европа е доста добра, записва се понижаване на търсенето на слънчоглед на интернационалния пазар.

Ще се следи наклонност за последователно постепенно понижаване на цената на олиото . В никакъв случай няма да останат нивата на едро над 3 лв., както са сега “, предвижда Владимир Иванов.

При яйцата и пилешкото месо съвсем няма смяна по отношение на предходната година. При свинското месо има положително предложение. Оризът и фасулът са с по-ниски равнища от предходната година. Захарта е с 4% по-скъпа.

 Снимка: Диана Христакиева

При млечните артикули цената на маслото остава същата като през 2020 година, а при кашкавалите и сирената се регистрира разлика 6-7% по отношение на предходната година.

Относно цената на хляба Владимир Иванов уточни, че е имало внезапно повишаване на разноските за труд, към което се прибавят и разноските за енергоносителите, което прави смяната в цената закономерна, само че съгласно него няма да е фрапантна.

„ Не съм сигурен, че ще стигнем равнищата от 2 лв.. (…)  В никакъв случай няма да следим фрапантно нарастване , най-малкото тъй като не могат да продават. “

 Снимка: БГНЕС

Тази година имаме рекордна годишна продукция от зърно с доста положително качество , посочи той и увери, че „ зърно има ужасно доста “.

„ Нищо не допуска да сме очевидци на внезапни промени. “

На пазара на храни конкурентната среда е доста мощна и спекулации доста мъчно могат да се вършат, заключи Владимир Иванов.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР