Обучението се състоя на 29 април 2024 г. в Мраморната

...
Обучението се състоя на 29 април 2024 г. в Мраморната
Коментари Харесай

Над 100 души участваха в регионално обучение за работа в синя стая

Обучението се състоя на 29 април 2024 година в Мраморната зала на Съдебната палата в Русе. То бе проведено от Окръжен съд – Русе взаимно с Националния институт на правораздаването (НИП) и с поддръжката на УНИЦЕФ.

Лектори в образованието бяха Мария Велкова - арбитър от Окръжен съд - Русе и Мариана Маринова - психолог-психотерапевт.

Съдия Велкова срещна участниците с вътрешните правила за използването на " Синята стая " – профилирано помещение за разпит на деца, жертви на закононарушения или очевидци, както и с метода за опазване на час - посредством електронен дневник.

 Психологът-психотрапевт Маринова обясни интервалите в развиването на децата и психологическия метод при разпит и чуване по отношение на другите възрасти.

Наблегнато бе и на техники за ефикасна връзка с деца, основаване на доверие и събиране на достоверна информация.

В образованието взеха присъединяване: съдии, прокурори, следователи, проверяващи служители на реда, обществени служащи, психолози, шефове, учители и други експерти, работещи с деца.

В образованието потребни практики споделиха Любомир Крилчев -

координатор стратегии: " Насилие над деца " и " Достъп до правораздаване " към УНИЦЕФ, Златка Йорданова - психолог и координатор " Зона заКрила " - Шумен и Меги Карачорова обществен служащ от " Зона заКрила " - Шумен.

Обучението приключи с полемика сред лекторите, експертите и гостите.

Председателят на Окръжен съд - Русе Николинка Чокоева изрича своята признателност на лекторите, на УНИЦЕФ и на всички участници в образованието.

" Вярваме, че то ще способства за по-качествено правосъдие по проблеми, свързани с деца, както и за по-добрата отбрана на техните права и ползи, тъй като децата са наша институционална грижа и приоритет. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР