Много са мутациите в шипчестия белтък на Омикрон варианта. Логично

...
Много са мутациите в шипчестия белтък на Омикрон варианта. Логично
Коментари Харесай

Проф. Христо Найденски: Да не се успокояваме, че пандемията отминава

Много са разновидностите в шипчестия белтък на Омикрон разновидността. Логично е да предположим, че съществуването им ще понижи резултата на имунизациите. Това сподели Bulgaria ON AIR ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев.

„ Предположението на множеството специалисти е, че ще не престават да пазят против тежко протичане. Засега не виждаме трагичен пробив. В Южна Африка се следи, че преболедували Ковид-19 може да се разболеят от Омикрон, което значи, че естественият имунитет също е обиден. До 4-5 месеца ще дойдат новите разновидности на имунизациите, само че не би трябвало да изчакваме. Ако Омикрон не измести Делта разновидността, може би няма да дойдат. Нека да не се чака, бустерната доза наподобява като най-хубавия вид ", добави още доктор Илиев.

" Новият вид е ковид, живеем с този вирус в границите на две години. Доста знания имаме, този развой ще продължи и отсега нататък. Тревожното е, че имаме пети вид, който има голям брой разновидности. Мутантите са 50 и повече, само че 26 са характерни за Омикрон. Да не се успокояваме, че пандемията отминава ", съобщи проф. Христо Найденски - началник на Инфекциозна микробиология към Българска академия на науките.

" Колкото повече нарастват разновидности, толкоз повече специфичността на имунизацията пада и ще би трябвало да се пристъпи към използването на нова ваксина. Имаме опит и знаем - коронавирусът мутира, прескача от гостоприемник на гостоприемник и стигна до индивида. Епидемиологията на ковид не касае единствено индивида. Бих предложил в щаба да влязат ветеринарно-медицински експерти. Най-бързият метод да се направи ваксина са към този момент подготвени РНК технологии. Те трябваше бързо да се развият и да влязат в приложимост. Има по-класически подходи на ваксини, които са по-сигурни, само че изискват по-дълго време. Радвам се, че са утвърдени много антивирусни препарати, само че би трябвало да се вземат в първите ден-два от появяването на признаците. Допускат се неточности като се изчаква трети-четвърти ден, вирусът към този момент циркулира в организма и борбата е комплицирана ", сподели проф. Найденски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР