Много родители смятат, че навикът детето да се облича и

...
Много родители смятат, че навикът детето да се облича и
Коментари Харесай

Започнете да учите детето да се облича само преди да е навършило 3 години

Много родители считат, че навикът детето да се облича и съблича единствено ще се развие, щом тръгне на детска градина

Нали там няма да има кой да оказва помощ, желае, не желае, ще би трябвало да се оправя. В забавачката обаче е едно, а у дома при мама и тате е напълно друго.

Педагозите поучават да започнете да учите сина или щерка си да се съблича, облича и да подрежда дрешките си още през втората година. Точно тогава детето изпитва огромен интерес към тези занимания. Ако не пропуснете момента, когато стане на 3, към този момент ще е в положение бързо и проведено да се подготвя независимо.

На година и половина детето разпознава частите на облеклото и се пробва да взе участие в обличането и събличането. Това е времето, когато може да започнете да му показвате вярната поредност първо при събличане. Така ще го подготвите и за независимото обличане, което ще му наподобява също толкоз елементарно като събличането.

Не единствено показвайте поредност в дейностите при събличане, а и обяснявайте. Особено за по-сложните облекла, които минават през главата (което постоянно плаши по-малките), че и копчета имат. Като блузата да вземем за пример: да разкопчае с ваша помощ копчетата към врата, да се наведе напред, да хване с ръце блузата за разхлабеното деколте, да я издърпа напред и да освободи главата, след това да дръпне поредно ръкавите напред и да си извади ръцете. Накрая слага блузата върху облегалката на столчето с деколтето нагоре. Така обличането й ще е комфортно -детето ще се наведе, ще пъхне глава в блузата, ще се изправи и ще напъха една по една ръцете в ръкавите.

Дори при основани привички обаче обличането за излизане, изключително през зимата и изключително заран, се оказва неприятна задача за децата. Те се размотават, а родителите бързат и нервничат.

Причината е, че за хлапето обличането заран значи поредна разлъка с околните. То си мисли „ Тъкмо съм се събудил и още веднъж съм с мама и баща след дългата нощ. Но не щеш ли отново би трябвало да се подготвя да се разделим. За нищо на света! “. Детските психолози изясняват, че напрегнатият темп на живот на възрастните влиза в несъгласие с философията на детето, което желае да е непрестанно с родителите си и да живее без бързане в познатия фамилен свят.

Затова е добре родителите да обезпечат на сина или щерка си в допълнение време, с цел да се подготви

Помага и да давате избор, вместо да нареждате какво да облече. От вечерта извадете два комплекта дрешки, с цел да може сутринта детето да избра единия. Но ограничавайте свободата на избора му до два разновидността – алена или синя блуза искаш, с рокля или с панталон. Така не изпада в безкрайни съмнения.

При обличането помагайте, само че му позволявайте да прави някои неща независимо, даже да е малко. Например вие дръжте чорапа, а то единствено пъха краче в него. Най-бързо ще стане, в случай че вие го облечете, само че по този начин пречите да си сътвори привички.

Детето може да измисля какви ли не номера, с цел да разтяга времето за обличане. Дори като му се карате, то знае, че е съумяло да притегли вниманието ви. Ако сте почнали подготовката задоволително рано преди часа за излизане, може да си позволите малко време, с цел да го разсмеете, вместо да го хокате. Сложете примерно чорапчето на носа си и искайте детето да ви покаже къде е същинското му място.

Ще му помогнете и в случай че поставяте нещата, с които нормално излиза, постоянно на едно и също място. Когато знае къде са обувките, палтото, раничката, то по-бързо преценява какво би трябвало да прави и извършва множеството дейности единствено. Но въпреки всичко има потребност от увещание за всяко деяние – първо си обуй обувките, след това облечи якето. Понякога това продължава с години. Децата усвояват последователността на дейностите посредством увещание, акцентират педагозите.

За да намалите неприятното въодушевление при излизане от къщи, позволявайте детето да вземе, в случай че желае, предмет, създаващ връзка с дома – примерно играчка. Така то ще знае, че всеки ден може да потегля към огромния свят по-сигурно, че ще се върне. А това ще значи и по-малко размотаване с обличането заран.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР