Много по-вдъхновяващо и интересно е да се изучават най-богатите страни

...
Много по-вдъхновяващо и интересно е да се изучават най-богатите страни
Коментари Харесай

Знаете ли коя е най-бедната държава в света?

Много по-вдъхновяващо и забавно е да се учат най-богатите страни в света. Обаче не по-малко значимо е да знаем и кои страни са от другата страна на спектъра на благосъстоянието. Много са факторите, които оказват въздействие върху благосъстоянието на една страна: естествени запаси, просветителна система, политическа непоклатимост, държавен дълг.

Най-бедните страни в света

Класацията на най-бедни страни е съгласно размера на брутния народен приход, а данните са от Световната банка. Брутният народен приход се мери посредством общия доход в страната, разграничен на броя на популацията.

Ето лист с десетте най-бедни страни в света и цената на брутния им народен приход:

10. Демократична република Конго - 550 $
9. Нигер - 540 $
8. Либерия - 530 $
7. Централноафриканска република - 510 $
6. Афганистан - 500 $
5. Сиера Леоне - 490 $
4. Мадагаскар - 480 $
3. Мозамбик - 460 $
2. Сомалия - 310 $
1. Бурунди. 270 $

Бурунди - най-бедната страна в света
Република Бурунди е ситуирана в Централна Африка и заема повърхност от 27 834 кв.км. Граничи с Руанда на север, Конго на запад и Танзания на югоизток. На югозапад граничи с езерото Танганика.

Населението на страната е 9 милиона, от които над 90% са римокатолици, доста дребна част са мюсюлмани и вярващи в локални божества. Средната дълготрайност на живота е 51,3 години. 46% от популацията е под 15 години. Средната възраст е 16,7 години.

Около 6% от популацията е болно то СПИН (500 000 души). Според Световната хранителна стратегия 57% от децата под 5 години страдат от хронично недохранване.

Бурунди е една от най-старите страни в Африка. Първите заселници тук идват през 70 000 година пр.н.е. Първите племена тук са хуту, туткси и туа. Държавата печели самостоятелност през 1962 година, а от 1966 година е наложена еднопартийната система. Двете цивилен войни и геноцидът през 70-те години са измежду аргументите през днешния ден това да е най-бедната страна в света.

През 1993 година избухва революция сред враждуващите племена хуту и тутси, траяла над 10 години и погубила 200 000 поданици. Страната към момента се възвръща от тежките последици от войната. Над четвърт милион локални поданици са напуснали родината си заради закани от гнет. Столица на страната е Бужумбура.

Любопитни обстоятелства за Бурунди

1. Повечето хора в страната живеят в села, разпръснати из плата. 90% от популацията е заето в селското стопанство. Поради беднотия голяма част от популацията страда от недохранване. Приемът на протеини и мазнини е доста стеснен. В резултат на това заболяването квашиоркор (заболяване, породено от тежко недохранване) е доста публикувана.

2. Поради бедността и високата безработица страната страда от полов трафик и употреба на детския труд. Хиляди девойки от Бурунди са принудени да проституират в други африкански страни. Хиляди деца се експлоатират като плебеи.

3. От 2014 година президентът на Бурунди публично забрани груповите бягания в страната. Според него те са опция за обмисляне на антиправителствени дейности.

4. Медиите в Бурунди са строго лимитирани. Доминират държавните медии. Журналистите работят под непоколебим надзор и цензура.

5. Сред обичайните питиета в Бурунди е бирата. Любопитно е, че бира се пие от огромна тенджера по едно и също време от няколко хора със сламки.

6. Парламентът одобри промени в закона, с които се криминализира хомосексуалната ориентировка, а наказването за сходно нарушение на закона е 2 до 3 години затвор и санкция от 50 000 до 100 000 франка.

7. При изследване в Бурунди през 2010 година 45% от мъжете одобряват за обикновено да бият жена си. По-страшното е, че 73% от дамите считат за обикновено да бъдат бити, в случай че се “провинят” към брачна половинка си, написа actualno.com.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР