Много от нас, забелязвайки, че някой се задавя докато яде,

...
Много от нас, забелязвайки, че някой се задавя докато яде,
Коментари Харесай

Всички го правим, а това е грешно: Когато някой се задави, не е добре да го удряш по гърба

Много от нас, забелязвайки, че някой се задавя до момента в който яде, неотложно стартират да тупат по гърба пострадалия.
Добре ли обаче в реалност това деяние и до какво може да докара?
Влошаване
Лекарите споделят, че такива дейности могат да влошат единствено човешкото положение. Чрез потупването на пострадалия на гърба можем да променим ситуацията на непознатото тяло в организма и няма гаранция, че храната ще напусне дихателните пътища. По-скоро противоположното.

Едно парче храна, заседнало в дихателните пътища, няма да изскочи от потупване, а в противен случай, ще падне още по-дълбоко.
Грешните дейности могат да доведат до задушаване или даже гибел.
Какво да вършим?
Ако човек се задушава, най-добре е да го помолите да се изкашля, до момента в който се навежда напред. Можете също по този начин да извършите 5 къси и остри издишвания с надолнище на тялото. Трябва да се подсигурява, че жертвата не поема надълбоко въздух.

В противоположен случай непознато тяло може да пропадне по-дълбоко в дихателните пътища.
Ако пострадалия даже не може да се изкашля, лекарите поучават да приложите метода Heimlich.
За да извършите това, застанете зад жертвата и закопчайте ръцете си. Поставете хванатите ръце сред пъпа и гръдната кост и стиснете във вътрешността и нагоре. В множеството случаи, под натиска на въздуха, парчето храна ще напусне дихателните пътища.
Повикването на колата за спешна помощ обаче няма да бъде ненужно.

Кога се случва човек да се задави?
Задавяме се с най-различни храни и предмети, даже и със личната си слюнка, само че най-често това се случва при избрани условия.
При вдишване на вряла течност или доста люта храна се провокира конвулсия на гърлото и наличието на устната празнина попада в трахеята и дихателните пътища.
Опасността от задавяне е доста огромна, когато по време на хранене по неволя се приказва, смее или пее.

Някои хора, с цел да си “помогнат ” при работа, задържат сред устните си принадлежности, игли, пирони или копчета, които при невнимателно вдишване на въздух, внезапно придвижване или уплах могат елементарно да попадат в дихателните пътища или хранопровода.
Симптомите
При задавяне с непознато тяло те са кашлица, неспособност да се приказва и диша, посиняване, загуба на схващане. Времето за избавяне е не повече от 3 минути. Ако през това време не се възвърне дишането, се изпада в безсъзнание и бързо настава съдбовен край.
Инфо: Zdrave.to

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР