Много от нас вярват, че мъжете и жените са коренно

...
Много от нас вярват, че мъжете и жените са коренно
Коментари Харесай

Три привидни разлики между жените и мъжете

Много от нас имат вяра, че мъжете и дамите са радикално разнообразни същества. И това е правилно, има действителни биологични разлики сред мъжете и дамите. Но дали тези разлики не са пресилени? За благополучие редица изследвания са ориентирани към отсяване на фактите от измислиците в това отношение.

Ето три образеца за това, че мъжете и дамите се разграничават по-малко, в сравнение с мнозина от нас си показват.

1. По отношение на творчеството

Според психолога Снехал Хора от Училището по мениджмънт към Университета в Бъфало " заради очевидния мъжки темперамент на качествата общото разбиране за творчеството е, че тя е мъжка работа ". " Жените систематично са по-малко ангажирани и подценявани в задания, които изискват творчество ".

Означава ли това обаче, че дамите по природа са по-малко изобретателни? Съвсем не, съгласно проучването на Хора, оповестено в Journal of Applied Psychology.

Нейното изследване открива, че мъжете са оценени като по-ефективни в креативната си активност от дамите, макар че имат идентични креативен качества. Това е по този начин, тъй като дамите нормално са лимитирани от личните си интернализирани функции на пола. Според Хора значима стъпка за превъзмогване на този дисбаланс е дамите да осъзнаят интернализираните полови предубеждения, с цел да им се помогне да ги преодолеят.

" Организациите и водачите би трябвало да подхващат подобаващи ограничения и да обезпечат подобаваща среда, тъй че дамите освен да се усещат удобно да бъдат изобретателни, само че и да възприемат своята креативност тъкмо ", твърди тя.

" Въз основа на резултатите от това проучване средата, която предизвиква половото егалитарно отношение, добротата, равенството и загрижеността за другите, евентуално ще бъде потребна за повишение на творчеството на дамите и мъжете. "

2. За мъдростта

Според психиатъра Дилип Джесте мъдростта има няколко съставния елемент:
Емпатия или състраданиеКонтрол над емоциитеСаморефлексияПриемане на несигурносттаПриемане на разнообразието от гледни точкиРешителностДаване на препоръки на тези, които търсят напътствияДуховност (усещане за непрекъсната съгласуваност със същина, която не се вижда или чува)
Неотдавнашно изследване на Джест, оповестено в Frontiers in Psychology по тематиката, разкрива, че дамите са постигнали по-високи резултати във връзка с състраданието и други просоциални съставни елементи на мъдростта, както и във връзка с саморефлексията. Мъжете са постигнали по-високи резултати във връзка с решителността и са посочили по-голям надзор върху страстите си.

" Някои специалисти по мъдрост настояват, че мъдростта би трябвало да бъде андрогинна - т.е. тя не е линия, принадлежаща на избрана полова група ", изяснява Джест. " Някои полови разлики обаче биха могли да се коренят в съществуващите ни социокултурни упования за дамите и мъжете. И с смяната на половите правила и подобряването на равнопоставеността сред половете е допустимо тези разлики да намалеят. "

Според Jeste в множеството общества дамите и мъжете са третирани по друг метод още от детска възраст и това се отразява на това какво съгласно тях е мъдростта и по какъв начин разграничават мъдрата жена от мъдрия мъж. Това може да накара дамите и мъжете да развиват мъдрост по малко по-различен метод, както съзнателно, по този начин и несъзнателно.

Въпреки че и мъжете, и дамите би трябвало да бъдат еднообразно ценени за мъдростта, която носят, Jeste ни дава три умения за мъдрост, които да практикуваме без значение от пола си:
Стремете се да разбирате гледните точки на други хора, които имат друг генезис и възгледи от вашите собствениРазвивайте съчувствие, като помагате на другите в общността си и участвате в каузиПрактикувайте дейно взимане на решения, като забавите процеса и обмислите всички доказателства
3. За интимността

Проучване, ръководено от Емели Констант, оповестено в European Review of Applied Psychology, изследва по какъв начин мъжете и дамите показват, дефинират и претърпяват интимността в сантименталните връзки. Според предходни проучвания интимността се дефинира като " прочувствен съставен елемент на любовта ", който се отнася до възприятията на:
БлизостСвързаностСвързаност
Изследването на Констант добавя това определение, като демонстрира, че интимността е междуличностна по природа (т.е. би трябвало да се основава на себеразкриване и отзивчивост) и е от значително значение за благополучието и действието на индивида, както и за удовлетворението.

Още по-важно е, че изследването разкрива, че дамите са по-склонни да ценят общуването, обичта и прочувствената непосредственост. Мъжете са по-склонни да ценят общите действия, взаимното превозване на свободното време и половата непосредственост.

Противоотровата на това противоречие може да се открие в междуличностния темперамент на интимността, който може да се реализира посредством почитание към характера на другия и откровена сърдечност. Това подсигурява, че и двамата членове на връзката зачитат прекарването на другия и изразяването на фамилиарност.

Разликите в личността и качествата на мъжете и дамите е най-добре да се преглеждат като допълващи се, а не като конкурентни. Това е изключително очевидно, когато отделим време да преосмислим стандартите си за половете в светлината на новите научни доказателства.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР