Много жители на Земята ще могат да видят как Луната

...
Много жители на Земята ще могат да видят как Луната
Коментари Харесай

Днес можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Много поданици на Земята ще могат да видят по какъв начин Луната в неделя за малко ще стане алена. Събитието ще означи първото за тази година цялостно лунно затъмнение.
Рядкото събитие се дължи на прекосяването на Луната през сянката на Земята, което блокира огромна част от светлината на Слънцето да доближи до най-близкия ни комшия.
"Интересното е, че когато Луната е напълно в сянката тя ще наподобява розова или оранжева ", сподели Мишел Талер, академик от НАСА.
"Единствената светлина, която доближава до Луната в този миг, е светлината, която се разсейва през земната атмосфера ".
Не всички обаче ще имат идентична панорама към събитието. Хората в Южна Америка и елементи от Северна Америка ще могат да видят цялостното затъмнение.
Докато от други отдалечени региони като Нова Зеландия и Източна Европа ще могат да видят отчасти затъмнение.
Събитието се случва в миг, когато учените се приготвят да се върнат на повърхността на Луната, защото тя към момента има на какво да ни научи.
"Нещото, което намирам за най-значимо за Луната, е, че нейната повърхнина е значително непроменена в продължение на милиарди години на практика от началото на Слънчевата система. А на Земята, несъмнено, нямаме тази опция ", споделя Талер.
НАСА възнамерява да приземи екипаж на повърхността на Луната до 2024 година А през идната година ще се опита да приземи лунохода VIPER.
Той ще търси запаси в южния полюс на Луната, като да вземем за пример възможен лед, с цел да може един ден организацията да сътвори базов лагер на небесния ни комшия.
Това е значима стъпка, с цел да може в бъдеще да се изследва Марс. "Когато хората отидат на Марс, те ще би трябвало да бъдат изцяло самостоятелни. Ще би трябвало да могат да ремонтират галактическите си кораби, да се оправят с всевъзможен тип незабавни медицински случаи. Дори връзките ще бъдат по-сложни с хората на Марс ", добави Талер.
"Луната е това галактическо тяло, на което можем да спрем и да тестваме нещата, и в действителност да изложим технологиите си на тази сурова среда в космоса.
"И по този начин, за мен тя наподобява явен полигон, с цел да отидем по-далеч в Слънчевата система. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР