Много изследвания показват, че здравословният начин на живот и ангажирането

...
Много изследвания показват, че здравословният начин на живот и ангажирането
Коментари Харесай

8-те най-вредни навика за човешкия мозък

Много проучвания демонстрират, че здравословният метод на живот и ангажирането в когнитивно стимулиращи действия имат в действителност мощен резултат за закъснение на когнитивния спад и попречване на деменция.

С някои привички можете да помогнете на вашия мозък да резервира по-дълго паметта, вниманието, способността да разсъждавате и да решавате проблеми. От друга страна, някои чести привички могат да ви създадат по-уязвими към проблеми с паметта и когнитивните функционалности в бъдеще. Ето кои са те:

1. Не спортувате

Липсата на задоволително физическа интензивност може да форсира когнитивния крах и като цяло да ни състари с годините. Спортът може да предотврати част от този спад. Проучване от 2020 година открива, че когнитивният спад се следи два пъти по-често измежду неактивните възрастни на възраст 45 и повече години спрямо дейните възрастни. Излседване от 2022 година пък открива, че физическата интензивност е от изгода за хипокампуса, част от мозъка, сериозна за паметта.

2. Седите по през целия ден

Липсата на физическа интензивност може да способства за промени в мозъка, свързани с влошена памет. Разхождайте се 5 минути на всеки час, поучават учените. В изследване на спортната медицина от 2019 година аспектите на когнитивната функционалност са се подобрили измежду участниците, които са прекъсвали интервалите на дълготрайно седене.

3. Често се храните с нездравословни храни

Храните, които могат да увредят сърцето ви, могат да увредят и мозъка ви, а точно храни и питиета с високо наличие на мазнини и захар. Според изследване на Алцхаймер от 2017 година хората, които пият повече от една подсладена напитка всеки ден, имат по-малък размер на мозъка и реализират по-ниски резултати при проби за памет, като и двете могат да демонстрират евентуална болест на Алцхаймер в бъдеще. Здравословната диета може да резервира мозъчната функционалност, в това число паметта и скоростта на обработка.

4. Прекарвате доста време сами

Самотата се свързва с когнитивен спад, до момента в който ангажираността също ви оказва помощ да намерите цел и смисъл в живота. Общувайте с околните си хора всеки ден. Ако нямате опция да ги видите, правете го по телефона. Срещайте се с другари и посещавайте обществени събития.

5. Не следите кръвното си налягане

Много здравословни за сърцето практики ще бъдат от изгода и за мозъка ви. На първо място в листата е поддържането на обикновено кръвно налягане. Както високото, по този начин и ниското кръвно налягане могат да окажат влияние върху когнитивните ви функционалности. На най-основното равнище не доближава задоволително кръв до мозъка. Втвърдява и стеснява кръвоносните съдове. Може също по този начин да аргументи промени в мозъчните кафези и невротрансмитерите.

6. Не спите задоволително

Лошият и непълен сън утежнява умствените функционалности в дълготраен проект. Когато сте доста изтощени, нямате същия фокус, както когато спите задоволително и спортувате. Възрастните би трябвало да спят най-малко седем часа на нощ.

7. Стресирате се доста

Различни изследвания свързват невротизма с когнитивен спад и даже с по-голям риск от деменция. Хроничният стрес също е обвързван с по-малък размер на мозъка. Понякога не е допустимо да намалите напрежението, само че доколкото можете, пробвайте се да се отпуснете. Йогата може да ви помогне доста в тази посока.

8. Нямате време за занимания

Проучване, оповестено в New England Journal of Medicine, наблюдава повече от 450 души на възраст над 75 години в продължение на пет години и открива, че тези, които се занимават с развлекателни действия като настолни игри, четене, танци и судоку, са по-малко склонни да развият деменция, в сравнение с техните по-малко дейни сътрудници. Намерете действия, които ви харесват, и които ще вършиме няколко пъти всяка седмица, съобщи " Още.бг ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР