Много хора вярват, че напълняването и отслабването зависят единствено от

...
Много хора вярват, че напълняването и отслабването зависят единствено от
Коментари Харесай

Лептин и лептинова резистентност

Много хора имат вяра, че напълняването и отслабването зависят само от броя на калориите и волята, само че актуалните изследвания на затлъстяването демонстрират, че е забъркан хормон, наименуван лептин. ( 1 )

Лептинът е хормон, който тялото ви освобождава и оказва помощ да поддържате обикновено тегло в дълготраен проект. Нивото на лептин в кръвта ви е директно обвързвано с това какъв брой телесни мазнини имате.

Резистентността към лептин ви кара да се чувствате гладни и да ядете повече, макар че тялото ви има задоволително ресурси от мазнини. Смята се, че тъкмо това е водещият мотор на натрупването на мазнини при хората. ( 2 )

Тази публикация преглежда всичко, което би трябвало да знаете за хормона лептин и по какъв начин той е забъркан в наддаването на килограми и затлъстяването.

Какво е лептин?

Лептинът е хормон, който контролира телесното тегло. Той оказва помощ на тялото ви да поддържа естественото ви тегло в дълготраен проект, като контролира глада и ви дава чувството за задоволеност. ( 3 )

Хормоните са химикали, които координират разнообразни функционалности в човешкото тяло, като придвижват известия посредством кръвта до вашите органи, мускули и други тъкани. Тези сигнали споделят на тялото ви какво да прави и по кое време да го прави.

Учените откриха лептина през 1994 година, тъй че те към момента го учат, с цел да схванат всичките му резултати.

Каква е функционалността на лептина?

Основната функционалност на лептина е да оказва помощ за регулирането на дълготрайния баланс сред приема на храна от тялото ви и потреблението (разхода) на сила (калории).

Лептинът оказва помощ за инхибиране (предотвратяване) на възприятието за апетит и контролира енергийния баланс, тъй че тялото ви да не провокира реакция на апетит, когато не се нуждае от сила (калории).

Той работи основно върху мозъчния ви дънер и хипоталамуса, с цел да контролира глада и енергийния баланс, макар че имате лептинови рецептори и в други елементи на тялото си. ( 4 )

Този хормон има по-дълбок резултат, когато отслабвате. Тъй като телесните ви мазнини (мастната тъкан) понижават, равнищата на лептин понижават, което алармира на тялото ви, че имате потребност от храна. Това подтиква мощен апетит и вкус и може да докара до нараснала консумация на храна. ( 5 )

Учените към момента учат лептина и считат, че той също въздейства върху метаболизма ви, регулирането на ендокринната система и функционалността на имунната система. ( 6 )

Въздействие върху вашия мозък

Лептинът се създава от мастните кафези на тялото ви. Колкото повече телесни мазнини, толкоз повече лептин. ( 7 )

Пренася се от кръвния поток в мозъка ви, където изпраща сигнал до хипоталамуса – частта, която управлява по кое време и какъв брой да ядете. ( 8 )

Високите равнища на лептин споделят на мозъка ви, че имате доста насъбрани мазнини, до момента в който ниските, че запасите от мазнини са ниски и би трябвало да приемате храна. ( 9 )

Как се управляват равнищата на лептин?

Вашата мастна тъкан (телесни мазнини) създава и освобождава лептин. Бялата мастна тъкан е главният тип мазнини в тялото ви. Намира се под кожата ви, към вътрешните органи и в междинната празнина на костите ви.

Количеството лептин в кръвта ви е право съразмерно на количеството мастна тъкан, която тялото ви има. С други думи, колкото по-малко телесни мазнини, толкоз по-малко лептин имате, и колкото повече телесни мазнини, толкоз повече лептин имате. ( 10 )

Нивата на лептин се усилват, в случай че мастната ви маса се усилва с течение на времето, и понижава в случай че мастната ви маса понижава.

Какъв тест мери равнищата на лептин?

Кръвен тест може да ревизира количеството лептин в кръвна проба, взета от вена на ръката ви.

Лекарите не тестват рутинно равнищата на лептин и пробата не се предлага от всички лаборатории. Лекарите нормално обмислят назначението на проби за лептин единствено в случай че някой има затлъстяване и има непрекъснат апетит или в случай че малко дете има затлъстяване клас III.

Какви са естествените равнища на лептин?

Диапазоните на естествените стойности за равнищата на лептин може леко да варират в другите лаборатории. Не забравяйте да погледнете диапазона от естествени стойности, посочени в лабораторния ви отчет, или попитайте вашия снабдител на здравни услуги, в случай че имате въпроси по отношение на вашите резултати.

Като цяло естествените граници за равнищата на лептин включват:

  • Възрастни, родени дами : 0,5 – 15,2 нанограма на милилитър (ng/mL).
  • Възрастни, родени мъже  0,5 – 12,5 ng/mL.

Какво се случва, когато равнищата на лептин са прекомерно високи?

Тъй като количеството лептин в кръвта ви е право съразмерно на количеството мастна тъкан (телесни мазнини), затлъстяването води до високи равнища на лептин (хиперлептинемия). Това може да аргументи липса на сензитивност към лептин, положение, известно като лептинова устойчивост.

Други положения, свързани с хиперлептинемия, включват:

  • Неалкохолна мастна чернодробна болест
  • Синдром на Rabson-Mendenhall
  • Невродегенеративни разстройства
  • меланхолия
  • Хранителна зависимост

Какво е лептинова устойчивост

Ако имате устойчивост към лептин, мозъкът ви не реагира както нормално на лептин. Тъй като непрекъснато се подтиква, вие не получавате чувството за задоволеност. Въпреки че може да има щедро количество лептин, мозъкът не го вижда. ( 11 )

Това ви кара да ядете повече, макар че тялото ви има задоволително ресурси от мазнини.

Привидната липса на лептин при лептинова устойчивост също кара тялото ви да влезе в режим на недояждане. В опит да спести сила, мозъкът ви понижава равнищата на сила и ви кара да употребявате по-малко калории неподвижен.

По този метод устойчивостта към лептин в допълнение способства за затлъстяването и предизвиква в допълнение наддаване на тегло под формата на депозиране на мазнини поради непрекъснатото възприятие на глада и понижаване на метаболизма. ( 12 )

За множеството хора, които се борят с лептинова устойчивост, желанието да преодолеете провокирания от лептин сигнал за апетит е съвсем невероятно.

В момента учените работят върху създаването на медикаменти, които могат да лекуват устойчивост към лептин.

Какви са признаците на лептинова устойчивост?

Резистентността към лептин води до понижаване на способността на лептина да потиска апетита или да усилва изгарянето на калории от тялото ви. Поради това главните признаци на лептинова устойчивост са непрекъснато възприятие на апетит и нараснал банкет на храна, макар съществуването на съответни или непотребни количества телесни мазнини.

Въпреки това, няколко други фактора и положения могат да допринесат за тези признаци – освен устойчивост към лептин. Учените към момента изследват лептина и може да открият и други признаци на лептинова устойчивост.

Какво предизвиква устойчивост към лептин?

Идентифицирани са няколко евентуални механизма. Те включват: ( 13 ) ( 14 )

  • Възпаление: Възпалителната сигнализация във вашия хипоталамус евентуално е значима причина за устойчивост към лептин както при животни, по този начин и при хора.
  • Свободни мастни киселини: Повишените равнища на свободни мастни киселини в кръвния поток може да покачат мастните метаболити в мозъка ви и да попречат на сигнализирането на лептин.
  • Висок лептин: Повишените равнища на лептин преди всичко наподобява предизвикват лептинова устойчивост.

Повечето от тези фактори се усилват от затлъстяването, което значи, че можете да попаднете в циничен кръг на наддаване на тегло и да станете все по-устойчиви на лептин с течение на времето.

Какво се случва, когато равнищата на лептин са прекомерно ниски?

Много рядко се случва да имате по-ниски от естествените равнища на лептин (хиполептинемия). Основното положение, обвързвано с ниски равнища на лептин, се назовава присъщ недостиг на лептин, което е генетично заболяване, с което сте родени и което пречи на мастната ви тъкан да създава лептин.

Без лептин тялото ви счита, че няма телесни мазнини, което по-късно алармира за мощен, неконтролиран апетит и консумация на храна. Поради това вроденият недостиг на лептин води до затлъстяване от клас III при деца и занимателен пубертет. Също по този начин е обвързвано със следните условия:

  • Чести бактериални инфекции.
  • Хиперинсулинемия (излишно произвеждане на инсулин).
  • Затлъстяване на черния дроб.
  • Дислипидемия ( дисбаланс на липиди, в това число холестерол и триглицериди )
  • Хипогонадотропен хипогонадизъм (ниски равнища на полови хормони).

Как да повиша равнищата на лептин?

За страдание, не можете да извършите доста, с цел да повишите равнищата на лептин, с цел да намалите глада и апетита, защото равнищата на лептин са директно свързани с това какъв брой мастна тъкан има тялото ви.

Едно изследване откри, че хората с недоспиване имат високи равнища на грелин, хормон, който алармира за апетит, и по-ниски равнища на лептин. Получаването на подобаващи количества качествен сън е значимо заради няколко аргументи, тъй че във всеки случай е потребно за цялостното ви здраве.

Учените също по този начин преглеждат връзката сред лептина и триглицеридите, тип мазнини, известни също като липиди.

Някои изследвания разкриват, че високите триглицериди наподобява оказват въздействие върху метода, по който работи лептина, само че тези проучвания са спорни.

Докато някои учени считат, че диета, предопределена за намаление на триглицеридите, може да помогне за повишение на равнищата на лептин, други учени не са съгласни.

Какви храни са с високо наличие на лептин?

Тъй като лептина е хормон, който тялото ви създава, а не хранително вещество (като витамин С или протеин), нито една храна не съдържа лептин.

Заключение

Тъй като лептинът е относително ново изобретение, учените към момента работят, с цел да научат повече за него, в това число по какъв начин въздейства върху затлъстяването и загубата на тегло.

Ролята на лептина в задействането на режима на недояждане на тялото ви, когато телесните ви мазнини понижават, може да затрудни отслабването. Ако сте загрижени за телесното си тегло или желаете насоки по какъв начин да отслабнете по здравословен метод, говорете с доктор или помислете за посещаване при ендокринолог, който е експерт по хормони и може да предложи стратегии за ръководство на тежестта.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР