Много хора ще отсъстват от домовете си за по-продължителен период

...
Много хора ще отсъстват от домовете си за по-продължителен период
Коментари Харесай

Няколко полезни как да спестим от сметките за ток в празничните дни

Много хора ще отсъстват от домовете си за по-продължителен интервал от време поради скупчването на повече почивни дни към Коледа.

За да се понижи потреблението на електрическа сила и надлежно да не се товарят ненужно сметките, Комисията за отбрана на потребителите предлага преди да тръгнете, да прегледате всички уреди и да оставите включени единствено тези, които е неотложно да работят.

В случай че сте решили да прекарате празничните почивни дни вкъщи, специалистите имат няколко бързи и практични съвета по какъв начин да пестите сила от осветлението, отоплението и при приготвянето на гозбите.

Светло вкъщи без разхищения

Празникът допуска още светлина – от полилеите и настолните лампи до електрическите украси… И въпреки всичко, не оставяйте осветлението включено там, където не се употребява. Гасете лампите, когато излизате от стаята за по-дълго. Имайте поради и това, че енергоспестяващите крушки употребяват 75% по-малко сила от останалите, обаче прекомерно честото включване и изключване съкратява живота им.

Може да спестим, без да студуваме

Повечето дни вкъщи нормално в допълнение товарят сметките ни за отопление. Ето няколко елементарни правила, които да следвате, с цел да спестите. Дръпнете завесите рано заран, с цел да влиза повече слънце. Затворете всички прозорци, порти и дръпнете назад пердето, когато желаете да запазите топлината вътре, поучават експерти. Когато ползвате отоплителен апарат, неговият размер би трябвало да подхожда с размера на помещението. Добре е да знаете, че в случай че пандизите вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални пространства, можете да намалите със 75% загубата на топлота в дома си.

Как да приготвим ястията с по-нисък разход на ток?

Изберем ли да посрещнем Бъдни вечер и Коледа в къщи, най-вероятно ще се наложи да приготвим повече ястия за празничната софра. Има трикове, с които да спестим електрическа сила, а и време.

Можете да намалите разхода на ток, като планирате преди да сготвите замразени храни. Извадете храната от фризера предната вечер и я оставете да се размрази в хладилника – по този начин му помагате да употребява по-малко сила.

В случай че би трябвало да варите вода, използвайте тъкмо толкоз, колкото Ви е нужно. Ако е належащо по-малко количество, електрическият чайник е най-хубавият избор, защото на него му би трябвало по-малко ток спрямо котлоните.

Когато готвите на котлон, използвайте този, който най-точно съответствува с диаметъра на тенджерата или тигана. При готвене на по-малки количества, ползвайте дребни готварски уреди като електрически тиган, да вземем за пример. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко сила. В тенджерите под налягане храната се подготвя към 3 пъти по-бързо.

Ако можете, старайте се да готвите най-много с подложен похлупак – по-бързо и дейно е! Поставянето на похлупак и потреблението в оптималната степен на тенджери под налягане разрешава спестовност на електрическа енергия до 20 на 100, регистрират специалистите.

При готвене на фурна, спестете сила и от затоплянето й. Храната, чието подготвяне лишава повече от час, може да бъде поставена в студена фурна. Докато готвите, старайте се да не отваряте фурната прекомерно постоянно – всякога тя ще губи от 50 до 100°С от температурата си.

За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можете да изключите фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряте. Така ще спестите до 20 на 100 от сумата, която се заплаща за електрическата енергия, употребена за нейната работа.

И още нещо – можете да намалите фурната с 20°C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, по тази причина с тях е нужна по-малко сила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР