Много германци се успокояват, че в интензивните отделения още има

...
Много германци се успокояват, че в интензивните отделения още има
Коментари Харесай

Страшната К-19 истина за локдауна в Германия

Много германци се успокояват, че в интензивните отделения още има места, а смъртността от COVID-19 в Германия продължава да е ниска. Да мислиш и да действаш по този метод обаче е извънредно рисковано, счита Сабине Кинкарц, представен от " ".

 Сабине Кинкарц
Сабине Кинкарц

През уикенда мнозина се възползваха от последната опция да се позабавляват – заведенията за хранене бяха препълнени, питейните заведения и фитнес залите също. За финален път преди частичната карантина хората бяха решили да похапнат, да се повеселят и да поспортуват. И никак не се замислиха, че и в последните два дни преди карантината би трябвало да лимитират контактите до най-малко. Вирусът евентуално е останал удовлетворен.

Много германци си заравят главите в пясъка. Тези хора отхвърлят да повярват, че пандемията отново е в стихията си, а втората вълна опустошава всичко, реализирано през последните месеци. Да, носят маски, поддържат отдалеченост, проветряват, мият си ръцете - и се успокояват с констатацията, че в интензивните отделения още има места, а смъртността измежду заболелите от COVID-19 в Германия продължава да е ниска. Да мислиш и да действаш по този метод е извънредно рисковано.

Досегашните ограничения към този момент не са задоволителни
Броят на новозаразените нараства внезапно, а веригите на разпространяване към този момент от дълго време няма по какъв начин да бъдат прекратени. Много от инфектираните са без признаци и въобще не знаят, че могат да заразят другите.

Да прибавим и хората над 60-годишна възраст, които в Германия са цели 24 милиона. Както и тези 2,5 милиона души с тежки увреждания. Да не забравяме също хората с предшестващи болести или с наднормено тегло.

С две думи: в случай че политиците не подхващат нещо, по този начин, както порастват числата, немската здравна система ще колабира в границите на 20-30 дни.

Тоест, оказват помощ само строги ограничения – като въведеното от втори ноември отчасти затваряне. Но доста жители се питат по каква логичност е взето решението за по-строгата карантина. Болезнено е, че тя визира в това число и тези, които през последните месеци вложиха доста старания и средства, с цел да покачат оптимално сигурността в своите заведения. Мнозина считат това за незаслужено и нелогично.

Не всичко е разбираемо
Защо би трябвало заведенията за хранене и театрите да затворят, до момента в който учителите и учениците прекарват часове наред в класните стаи, а пасажерите се тълпят в претъпканите рейсове, трамваи и влакове? Защо студията за маникюр не могат да работят, а фризьорските салони остават отворени? Защо не се не разрешават църковните служби, само че пък се затварят музикалните школи?

На някои политици тези въпроси може и да им се сторят дребнави, само че хората ги считат за значими. Очевидно към този момент го схваща и канцлерката Ангела Меркел, която даде специфична конференция и в детайли отговори на въпросите на публицистите. Тя изясни, че вниманието е ориентирано не толкоз към поддържането на хигиената в един или различен ресторант, а в действителност става дума за идея, въз основата на която могат да се редуцират 75 % от всички контакти сред хората в Германия.

75 %! Това число е сигнал за паника за всички ни. Включително и за тези, които още не осъзнават сериозността на ситуацията. Трябва ли още веднъж да гледаме ужасяващите фрагменти от претъпканите интензивни отделения, с цел да може и на последния човек да му стане ясно, че коронавирусът не е проблем, който ще се реши с нормалните ограничения?

Да намалиш с ¾ контактите си: това няма по какъв начин да стане, в случай че не преосмислиш и не промениш напълно държанието си. Частичното затваряне може и да е незаслужено, само че то следва една елементарна и разбираема логичност: затваря се това, което прави живота по-хубав, с цел да бъдат принудени повече хора да си останат по домовете. Остава отворено това, което е същностно значимо и належащо.

Как ще живеем с пандемията?
Училищата и детските градини са измежду най-важните институции. Родителите не могат по едно и също време да работят и да гледат децата си – това си го знаем, а за последно го установихме напролет. Да, добре е да обсъдим дали учебните заведения непременно да продължат да работят както до момента. В Германия на учебно заведение вървят над 10 милиона деца и младежи и рискът те да разпространят вируса е доста огромен. Разумно е, да вземем за пример, децата да се разпределят в по-малки групи, а огромните да се трансферират напряко в цифровите класни стаи. Както е в университетите.

Предстоят минимум четири, а даже може би даже пет тежки месеца. Ще се оправим само, в случай че проявим доста повече персонална отговорност. А с цел да осъзнаем и поемем тази персонална отговорност, ние всички дружно би трябвало да обсъдим нещо доста значимо: по какъв начин желаеме да продължим да живеем във времената на пандемия? На тази полемика мястото ѝ е в парламентите (в Бундестага и в обособените провинции), само че в нея би трябвало да се включат и жителите.

Защото спусканите от горната страна и недообяснени нареждания не водят до нищо. Показа го уикендът, през който мнозина хукнаха да се забавляват. Лична отговорност ли? Забравѝ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР