Много германци продължават да работят и след като излязат в

...
Много германци продължават да работят и след като излязат в
Коментари Харесай

Пенсионери, но работят: какви са правилата в Германия?


Много германци не престават да работят и откакто излязат в пенсия. Едни тъй като към момента им се работи, други пък - тъй като пенсията им е дребна. Какви са правата им и какъв брой пари над пенсията имат право да заработват?

Германия неслучайно се назовава страна на пенсионерите. Към момента в нея живеят към 17,5 милиона души на възраст над 65 - това е почти една пета от популацията. Понастоящем всеки средностатистически чиновник, след привършване на професионалния си път, получава пенсия в размер на 48 % от брутната заплата. Според немския пенсионен фонд хората, които са работили минимум 35 години и които са плащали осигурителни вноски през това време, при пенсиониране получават приблизително 1219 евро на месец.

Каква пенсия получават

В реалност има забележителна разлика в пенсиите в другите райони на страната. Така да вземем за пример, най-високата пенсия за напреднала възраст - приблизително 1 467 евро на месец -  получават мъжете, живеещи във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, а най-ниската - приблизително 961 евро - взимат дамите, живеещи в Долна Саксония. Това обаче са междинни величини. Според данни на немското министерство на труда и обществената политика, на процедура съвсем всяка втора пенсия за напреднала възраст е по-малка от 800 евро на месец. Да живееш с такива пари в Германия е мъчно, по тази причина пенсионерите постоянно търсят спомагателна работа. Доколко е разрешено това и въздейства ли спомагателната заплата върху размера на пенсионните заплащания?

Къде работят и какво получават

Според Федералната статистическа работа, в края на 2017 година, делът на работещите пенсионери в Германия на възраст сред 65 и 69 години е бил 16,1% - съвсем двойно повече, в сравнение с преди 10 години. Броят на работещите пенсионери измежду дамите е доста по-нисък (12.3%), в сравнение с при мъжете (20.2%). Повечето от немските пенсионери работят в областта на продажбите на коли и в автосервизи, в опазването на здравето и обществените услуги, производството, техническите и икономическите услуги, строителната промишленост, в областта на педагогиката и образованието.

В Германия всеки, който излезе в пенсия за напреднала възраст, може да работи без ограничавания. Работещите пенсионери са задължени обаче да заплащат налог върху приходите. Необлагаемият най-малък приход на човек през 2019 година в Германия е 9168 евро. От заплатата се приспадат вноските за наложителното здравно обезпечаване, като по явни аргументи отпадат вноските за обезпечаване за безработица и пенсионните вноски. Само тези, които работят на минимална заплата от 450 евро на месец, са освободени от налози и осигуровки.

Квалифицираните служащи в Германия са търсени - възрастта няма значение

Както всички данъкоплатци, пенсионерите имат право да включат в данъчната си декларация разноските, свързани с приемането на допълнителния доход. Това могат да бъдат да вземем за пример пътни разноски, вноски във фонд за наложително здравно обезпечаване, гражданска застраховка, църковни такси, дарения.

Кога е допустимо предварително пенсиониране

В Германия възрастта за пенсиониране зависи от годината на раждане на лицето. Родените преди 1947 година се пенсионират на 65-годишна възраст. За хора, родени сред 1947 и 1964 година, към пенсионната възраст от 65 години, се прибавя още един месец за всяка година. Например, родените през 1956 година ще се пенсионират на 65 години и 10 месеца, а тези, родени през 1958 година - на 66 години. Тази граница последователно се усилва, като през 2029 година тя ще доближи 67 години.

Възможно е и по-ранното пенсиониране - след 63 години. В този случай трудовият стаж би трябвало да бъде минимум 35 години. Много германци се възползват от тази опция, само че за пенсия в цялостен размер могат да аплайват единствено тези, които имат минимум 45 години трудов стаж. Във всеки случай, искащите да се пенсионират преди да са достигнали законоустановената пенсионна възраст, също имат право да работят в допълнение, само че единствено “миниджоб ”, т.е. срещу минималната работна заплата в размер на не повече от 450 евро на месец.

Независимо от това два пъти годишно пенсионираните чиновници могат да получават двойна заплата - такива спомагателни награди са нормално заплатен отпуск (Urlaubsgeld) и коледен бонус (Weihnachtsgeld). Горната граница на приходите не би трябвало да надвишава 6300 евро. При по-високи спомагателни приходи ранната пенсия (Frührente) бива понижена или даже анулирана, до момента в който лицето не доближи законоустановената пенсионна възраст. Само тогава пенсионерът може да печели толкоз, колкото желае.

Обява: пенсионер търси работа

С какви налози се полза пенсията

В Германия можете да се пенсионирате и по здравословни аргументи. Тук не съществуват възрастови ограничавания. Пенсионерите от тази категория също имат право на спомагателни приходи, само че те не би трябвало да надвишават 450 евро бруто на месец. Тези, които имат по-висока заплата, рискуват да изгубят държавната си пенсия.

От 2005 година насам в Германия съществува така наречен „ пенсионен налог “. Размерът му зависи от годината на пенсиониране. За лице, пенсионирано през 2005 година или по-рано, делът на облагаемата пенсия е единствено 50%. До 2020 година делът на облагаемата сума се усилва всяка година с 2%, а по-късно - с 1% годишно.

Например, в случай че се пенсионирате през 2018 година, 76% от пенсията ви ще предстои на данъчно облагане. Пенсиите на тези, които се пенсионират през 2040 година и по-късно ще бъдат напълно обложени с налог. Задължението за подаване на данъчна декларация отпада, в случай че размерът на приходите не надвишава главния необлагаем най-малко (Grundfreibetrag). През 2019 година той е 9168 евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР