Много често, когато нечий партньор проявява егоизъм, бива заклеймяван като

...
Много често, когато нечий партньор проявява егоизъм, бива заклеймяван като
Коментари Харесай

Какво е “здравословен нарцисизъм“ и как да го разпознаем и използваме?

Много постоянно, когато нечий сътрудник демонстрира нарцисизъм, бива заклеймяван като нарцисист. Какво обаче е нарцизмът и по какво се разграничава от егоизма? Къде е тънката граница сред това да си нарцисист и да имаш блян към триумф?
Прочетете още
Да, нарцисизмът може да се характеризира с патологична егоцентричност. Но той може да има и здравословни проявления. Съответно приказваме за цялостен набор и всеки случай е строго индивидуален. Доведен до крайности обаче нарцисизмът може да има пагубно въздействие в разнообразни сфери от живота и най-много за човешките взаимоотношения.

Какво е здравословният егоизъм и съществува ли такова разбиране?

Според психоаналитика Хайнц Кохут характерностите на здравословните равнища на егоизъм са самоуважение, достоверна визия за личния Аз, положително самочувствие, самонадеяност, здравословно възприятие на горделивост, прочувствена резистентност. Американският психотерапевт Майкъл Кинси поддържа теорията на Кохут и твърди, че всяка една човешка персона има нарцистични трендове, които не се показват по един и същи метод и в идентична степен.

В конкретика може да се заключи, че здравословният егоизъм се характеризира с съответстваща демонстрация на високо самочувствие, т.е. отговарящо на действителността. Наблюдава се съществуване на полезности, демонстрация на неизменност в гонене на задачите.
Психолозите споделят, че нарцисизмът е естествена фаза от развиването на детето. Това се случва нормално към двегодишна възраст, когато се появява и чувството за Аз-а.

Всички знаем за древногръцкия мит за Нарцис, в който се споделя, че той е влюбен в личното си отражение. Ако не харесваме обаче отражението си, това ще ни попречи да се изпитваме приятност от личната си персона. Което от своя страна ще има и отрицателно въздействие върху светоусещането ни. Няма да можем да изпитваме наслаждение от достиженията си, от метода, по който изглеждаме, професионалните си триумфи...

Здравословният, позитивен егоизъм е значим за благофункционирането на личността. Това е дарба да изпитваме наслада и наслаждение от позитивното ни влияние върху другите. Способността да изпитваме удовлетворение от самите себе си е качество, което ни оказва помощ да се поддържаме в сложните житейски моменти. Здравословният егоизъм включва в себе си и умеенето да слагаме приоритет на личните си потребности и да ги посрещаме без значение от външни въздействия. Също не по-малко значимо умеене е и това за слагане на ясни граници, отстоявайки личните потребности. 

Когато човек се усеща убеден в личното си равнище на достижения, това е симптом на здравословен егоизъм. Здравите взаимоотношения изискват взаимно почитание и удивление, а те са вероятни единствено в случай че и двамата са в положение да обичат и почитат себе си. Да можеш да се възхищаваш на другите за това кои са те и да оценяваш достиженията им е държание, което е естествено за здравите нарцисисти, които не изпитват рисковата потребност да се състезават и съпоставят с другите.

В умозаключение може да се каже, че съществуването на егоизъм в здравословни граници ни прави по-успешни, тъй като ни оказва помощ за асертивно разрешаване на спорове, оказва помощ ни за поддържането на по-здравословни взаимоотношения, без да подценяваме личните си потребности и поддържа любовта към самите себе си.

За развиването на здравословен егоизъм огромна роля има фамилията, в което сме расли. Основната опорна точка е здравословното прочувствено развиване на детето.

 

Източник: Puls.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР