Млад студент тръгнал на разходка със своя преподавател. Докато се

...
Млад студент тръгнал на разходка със своя преподавател. Докато се
Коментари Харесай

Благословен е този, който дава

Млад студент тръгнал на разходка със своя учител. Докато се разхождали и разговаряли, на отсрещната страна на пътя видял един чифт остарели обувки, които по всичко наподобява принадлежали на някой безпаричен селяндур, който работел на равнищата си наоколо до пътя и към този момент привършвал своята работа.

Студентът споделил на професора: „ Хайде да се пошегуваме с този селяндур. Да скрием обувките му и скрито да следим какво ще направи. " Професорът му дал отговор: " Момче, в никакъв случай не се майтапя за сметка на непознатата неволя и злощастие. Но защото си богат, можеш да си доставиш огромно наслаждение от следното - сложи по една златна монета във всяка обувка, а по-късно ще се скрием в храстите и ще следим неговата реакция. " Студентът направил по този начин и двамата се скрили зад един шубрак наоколо. Селянинът приключил работата си и скоро пристигнал от полето до мястото, където оставил обувките си и своето палто.

Докато се обувал, усетил, че има нещо в обувката. Отначало помислил, че е камъче, само че скоро схванал, че това е златна монета. Бил учуден, че вижда златна монета, огледал се в близост и по-късно стоял умислен известно време. Отново се огледал в близост, само че не видял никого. Сложил монетата в джоба си и тръгнал да обува и другата обувка, само че с огромна изненада и в нея разкрил златна монета.

Изведнъж се разчувствал и той паднал на колене, вдигнал главата си към небето и почнал да споделя молитва в символ на признателност.

В своята молитва той загатнал за тежко болната си жена, за децата, които нямат нищо за ястие, а в този момент с помощта на невидимата ръка, която му изпратила монетите, най‐сетне ще бъдат избавени.

Студентът стоял надълбоко разчувстван, с просълзени очи. Професорът го попитал: " Ако се беше пошегувал с него по този начин, както смяташе, щеше ли да бъдеш по-щастлив, в сравнение с си в този момент? "

Младият мъж дал отговор: " Професоре, дадохте ми урок, който в никакъв случай няма да не помни! Сега в действителност разбирам думите, които по‐рано не ги разбирах:

Благословен е този, който дава, повече, в сравнение с този, който получава! Затова, когато можеш да направиш положително, побързай, и няма да съжаляваш за това. Само следвай съвестта си и пътя на същинските полезности. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР