Млад лекар твърди, че е дискриминиран при кандидатстване за асистентско

...
Млад лекар твърди, че е дискриминиран при кандидатстване за асистентско
Коментари Харесай

Дискриминиран ли е млад лекар заради онкологично заболяване?

Млад доктор твърди, че е дискриминиран при кандидатстване за асистентско място в Медицинския университет в София, тъй като е онкоболен.

От университета отхвърлят, само че е почнала инспекция по случая.

Повече от Мая Димитрова.

На 30 години към този момент е доктор с впечатляващи достижения в своята област, даже на интернационално равнище. През юни тази година обаче става пациент - откриват му клетъчен лимфом. Успява да се пребори със страха от диагнозата. Но не и с реакцията към заболяването му.
Д-р Радислав Наков, гастроентеролог: Когато ти си болен, някои хора безусловно могат да те погребат, макар че си жив.
Радислав се явява на конкурс за асистентско място в Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София. По думите на младия доктор комисията от трима професори си е разрешила мнения във връзка със здравословното му положение.
Д-р Радислав Наков: Как е допустимо аз да аплайвам за такава позиция в случай, че съм онкоболен, че мястото на хората със болести е в клиниката да се лекуват, а не да работят или да преподават.
На оповестяването на решението ми се загатна още веднъж, че за мен е значимо да се церя, а не да се впускам в такива случки като това да преподавам.

Евгения Адърска от години пази правата на онкоболни пациенти.
Евгения Адърска, ръководител на Асоциацията на пациентите с онкологични болести: Честно казано доста се развълнувах, преди да се възмутя. Не чаках от университетските среди такава резистентост.
Според нея случаи като този срещаме все по-рядко, само че резултатът върху онкоболния е извънредно отрицателен.
Евгения Адърска: Социалното отменяне, в случай че е единствено в границите на твоя персонален живот, ще намериш някакъв запас, само че в случай че обществото реши, че ти не си към този момент кадърен, това е доста сериозен проблем.
Радислав е уверен, че е дискриминиран при оценяването на писмената му работа.
Радислав Наков: Основната причина да не бъда признат за помощник е това, че имам заболяване.
Разговаряхме с декана на Медицинския факултет. Според него единствената причина Радислав да не бъде определен за помощник е, че не се е показал добре на изпита. В писмена позиция на ректора на Медицинския университет до " По света и у нас " се споделя, че е поискано мнение по случая от ръководителя на Катедрата и декана на факултета. Междувременно от Пациентската организация " Заедно с теб " оповестиха, че ще изискат инспекция на проблема от здравния министър и министъра на образованието.
Пенка Георгиева, пациентска организация " Заедно с теб ": Ние желаеме обществено да се види работата му и да забележим има ли учредения тази работа да бъде причина за недопускането му на асистентското място.
А Радислав има вяра, че ще оздравее и ще става все по-добър доктор. Вече с опит и от другата страна на барикадата. Освен това ще потърси правата си пред съответните институции, с цел да бъде положителният образец за хора в неговата позиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР