Митичният механизъм за взимане на решения в т.нар. некоалиция или

...
Митичният механизъм за взимане на решения в т.нар. некоалиция или
Коментари Харесай

Насред политназначенията, коалицията обсъжда НПО да предлага имена за регулаторите

Митичният механизъм за взимане на решения в така наречен некоалиция или сглобка във връзка с номинациите в регулаторните и контролни органи, въпреки всичко се разисква. И планува - гражданските сдружения да подават имена на депутати, които да внасят кандидатурите.

Това научи Клуб Z от представители на ръководещото болшинство.

Партньорите ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС обаче са се разбрали да не бързат с номинациите, макар че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, в деня преди старта на новата парламентарна сесия, съобщи, че първата работа на (не)коалицията след коледно-новогодишната почивка ще е да стартират с точно с органите с изтекли мандати, които се попълнят от Народното събрание.

По информация на Клуб Z обаче процесът се бави по гледище на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски, тъй като желал да изчака провеждането на конгреса на партията си, на който би трябвало да бъде определено ново управление.

Както е известно, Пеевски бе единствен кандидат за председателския пост, но почетният ръководител на Движението Ахмед Доган внезапно се разгласи " за " съпредседателство взаимно с депутата Джевдет Чакъров, което мнозина разтълкуваха като дърпане на юздите на другояче " феномена " и " хиперактивния " Пеевски (по Доган).

Все отново в " сглобката " разискват обещания (на думи) транспарантен развой по номинации. И той включва неправителственият бранш да подава имена към парламентарната Комисия за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество, като те след това биват припознавани от народни представители, които официално ги внасят като претенденти за дадените постове.

Въпреки това обаче, и макар поръчките на Борисов, че " ще търсим най-хубавите експерти, публично потвърдени, чисти, без значение кой ги предлага ", както и резолюцията на Националния съвет на " Да, България ", с която от партията регистрираха политическите назначения като неточност, в този момент се чака противоречивата Комисия за отбрана на конкуренцията да бъде управлявана от ярката политическа фигура Росен Желязков (ГЕРБ).

Желязков сега е ръководител на Народното събрание, само че се чака през март, с ротацията в Министерския съвет, да " отстъпи " поста на съпредседателя на Демократична България и водач на ДСБ Атанас Атанасов. В момента Комисия за защита на конкуренцията, към която от през вчерашния ден още веднъж се шуми поради готвено също противоречиво решение за " Булсатком ", е ръководена от майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Юлия Ненкова. 

" Искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в тези регулатори. Вместо да бъдат партийни функционери или родственици на наши депутати, желаеме това да бъдат одобрени специалисти, които имат високи професионални качества и които се употребяват с високо публично доверие, изразявали са своите публични позиции, тъй че да има по-широк консенсус в обществото, че точно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите ", пък са думи на дясната ръка на съпресдедателя на Политическа партия Кирил Петков - Лена Бориславова, пред БНР от януари.

Към момента има 16 регулаторни, контролни и други органи с изтекли мандати, като сменени би трябвало да бъдат към 80 души. 

Мнозинството обаче в незабавен порядък излъчи единствено двама конституционни съдии, както е известно - измежду тях и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и неизменим народен представител на партията от 2009-а насам.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР