Мистериозното изчезване в Истанбул на известния саудитски журналист Джамал Хашоги

...
Мистериозното изчезване в Истанбул на известния саудитски журналист Джамал Хашоги
Коментари Харесай

Мистерия около изчезването на саудитски журналист в Турция

Мистериозното изгубване в Истанбул на известния саудитски публицист Джамал Хашоги провокира политическо напрежение сред Съединените щати, Турция и Саудитска Арабия. Турция прикани Рияд да показа доказателства, че журналистът не е бил погубен в саудитското консулство в Истанбул.

Дисидент и критик на саудитската власт, Джамал Хашоги за последно е забелязан в Истанбул да влиза в саудитското консулството предишния вторник. Трябвало да уреди документите си за бракоразвод, с цел да може да подписа нов брак.

Турските управляващи настояват, че имат солидни доказателства, че Хашоги е бил погубен в консулството от изпратена от Рияд 15-членна група. Предполага се, че тялото му е изнесено с дипломатически автомобил. Саудитска Арабия отхвърля и преди два дни пусна журналистически екип да прегледа консулските пространства. Анкара упорства за по-солидни доказателства.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Служителите на консулството не могат да се оправдават като просто споделят " той напусна ". Трябва да показват съответни доказателства. Ако в действителност е излязъл, те би трябвало да разполагат с видеозапис, който да покажат.
Хашоги, който е работил за такива авторитетни арабски издания като вестниците " Ал Уатан " и " Ал Хаят " и е бил консултант на шефа на саудитското разузнаване, напуща родината си преди година. От тогава живее в Съединените щати и работи за вестник " Вашингтон пост ". Колегите на Хашоги упорстват както Рияд, по този начин и Анкара да показват обстоятелства за ориста на журналиста.

Фред Хият, в. " Вашингтон пост ": Трудно ми е да си показва, че едно държавно управление може да подмами един от своите жители в дипломатическа благосъстоятелност в непозната страна, с цел да го убие поради това, че спокойно показва концепциите си.
Във Вашингтон президентът Доналд Тръмп изрази угриженост за ориста на саудитския публицист, а държавният секретар Майк Помпео прикани Рияд да сътрудничи на турското следствие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР