Мислите, че пушенето уврежда най-вече белия дроб? Грешите. Поразява зрението

...
Мислите, че пушенето уврежда най-вече белия дроб? Грешите. Поразява зрението
Коментари Харесай

Пушенето уврежда най-вече белия дроб? Грешите - поразява очите със същата сила

Мислите, че пушенето поврежда най-много белия дроб? Грешите. Поразява зрението на пушача в същата степен, предизвестяват експерти, представени от Би Би Си.

Въпреки очевидната връзка сред дима и въздействието му върху очите, единствено един от петима пушачи си дават сметка, че пушенето може да докара до слепота, демонстрира изследване на Асоциацията на оптометристите.

Пушачите са изложени на двойно по-голям риск да изгубят зрението си спрямо непушачите, предизвестяват те. Причината е, че димът от цигарите може да аргументи и утежни редица болести на очите.

Как пушенето поврежда очите

Тежките метали, като олово и мед, могат да провокират потъмняването на естествената леща, известно като катаракта.

Пушенето може да утежни зрителните проблеми, появили се в резултат на диабет, поради увреждането на кръвоносните съдове в ретината.

Пушачите са към три пъти по-застрашени от свързаната с напредването на възрастта макулна недъгавост - положение, което води до загуба на зрителната заостреност (думите наподобяват размазани; лицата се разпознават трудно), загуба на контрастната сензитивност (цветовете наподобяват бледи), нарушение на централното зрение (правите линии наподобяват криви).

Пушачите са 16 пъти по-застрашени от неочаквана загуба на зрението, вследствие на оптична невропатия.

Спирането или намаляването на цигарите е едно от най-хубавите неща, които може да извършите за зрението си, твърдят експертите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР