Мислете за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца. Гласувайте

...
Мислете за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца. Гласувайте
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Само социалистите могат да променят България и Европа

" Мислете за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца. Гласувайте на европейските избори с №18 в бюлетината за Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия е силата на смяната в България, а европейските социалисти са силата на смяната в Европейски Съюз ". Това съобщи президентът на ПЕС и претендент за евродепутат от " Българска социалистическа партия за България " Сергей Станишев пред БТВ. Той добави, че е занимателно, когато ЕНП, които ръководят Европейската комисия най-малко от 25 години, приказват за смяна. Лидерът на европейската левица разяснява, че в случай че са желали смяна, ЕНП са можели да я осъществят.
" Европа се нуждае от обществена смяна, хората я чакат. Затова се стремим към прогресивно лявоцентристко, проевропейско болшинство в Екологичен потенциал към ПЕС, като най-голямата политическа мощ ", безапелационен бе Станишев.
" Европейският обществен дирек потегли от Гьотеборг по самодейност на шведския министър председател социалдемократ Щефан Льовен. По гледище на социалистите, това се трансформира в действителна политика и позиция на Екологичен потенциал ", разяснява още Сергей Станишев. И съобщи, че имаме вест, когато десницата се пробва да си го припише. Той се аргументира, че главният проблем на доминираната от ЕНП Европейска комисия е политиката на орязване и ограничавания. Кандидатът за евродепутат, добави, че търсейки излаз от икономическата рецесия, десницата се е фиксирала върху това, че целият проблем е в държавния дълг. " Истината е, че тази рецесия бе основана от финансовия умозрителен капитализъм, който взриви финансовата система. Тогава Европейска комисия, доминирана от ЕНП, сподели, че всяка страна би трябвало да ореже оптимално своите разноски, с цел да ги приведе в ред. Безспорно е, че би трябвало да има ред в бюджета, само че бе направено толкоз принудително, че обществената тъкан на редица страни бе раздрана ", безапелационен бе президентът на ПЕС. Той съобщи, че тази политика е нанесла големи вреди в доверието към Европейски Съюз, тъй като вместо да бъде съюз, който основава вяра и по-добър живот за всеки, се е трансформирал в углавен и от там идва растежът на националистите.
Сергей Станишев сподели още, че преразпределението и насочването на ресурсите от Европейски Съюз би трябвало да бъде в подобряването на виталния стандарт на хората и това е задачата на социалистите. Той съобщи, че Европа се нуждае не от пакта за непоклатимост, натрапен от ЕНП, а от пакт за стабилно развиване, който включва финансова непоклатимост и обществено развиване, тъй като хората живеят оскъдно. Станишев напомни, че в края на мандата му като министър председател държавният дълг на България е намалял от 30% на 14% от Брутният вътрешен продукт. " Оставихме на първия кабинет Борисов 8 милиарда лева запас. Наред с това, пенсиите бяха увеличени с над 80%, увеличихме и минималната и междинната заплата в България ", напомни още претендентът за евродепутат. Той добави, че след толкоз години ръководство на Борисов, в България делът на работещите небогати е повишен от 6,5% на 10%. Президентът на ПЕС разяснява, че 42% от българите живеят или под прага на бедността или в тежки материални ограничения, по данни на Национален статистически институт. " Темпът на догонване в приходите на българите би трябвало да се форсира, по тази причина най-голямата заплаха за България е Европа на няколко скорости. Българските евродепутати би трябвало да се стремят да бъдем в ядрото на Европейски Съюз, а не в неговата външна страна. Механизмите за приемането ни в еврозоната, неприемането ни в Шенген също е двоен стандарт, какъвто има при храните. Това е цялостно безсрамие ", безапелационен бе той.
Във връзка с оставките в държавното управление поради подозрения за корупция Сергей Станишев разяснява, че корупция има на всички места, само че в България тя е доста по-широкоразпространена и окопала се. " Трябват систематични ограничения за битка с корупцията и главно внимание към разходването на европейските, само че и на всички обществени средства. Европейските средства са израз на взаимност към новите страни, които са по-изостанали. Вече 12 години сме член на Европейски Съюз и при тези десетки милиарди левове, които се изляха в България, би трябвало сме доста по-близо до стандарта на Европейски Съюз ", разяснява още той. Станишев съобщи, че това не е по този начин, тъй като доста от тези средства се отклоняват в частни ръце и хората го усещат. Той добави, че Европейската прокуратура е добра стъпка за решаването на доста проблеми и тя би трябвало да стартира да действа още от идната година.
" Хората са обезверени и обезверени във връзка с политиците, само че виждат, че това, което се случва в Европейски Съюз, визира техния живот, работните им места и стандарта на живот в България. Пример за това е борбата ни по пакета " Мобилност ", сподели още Сергей Станишев. Той добави, че би трябвало да се научим да отстояваме интереса си поредно и със систематична работа. " Най-голям интерес за най-бедната страна в Европейски Съюз, каквато за жалост е България, е Европа да се обърне в обществена посока. Това може да стане с Европейския обществен дирек, трансфорат от социалистите от разгласа в проект за деяние с Младежка и Детска гаранция и общоевропейска политика за увеличение на приходите ", безапелационен бе Станишев. Той добави, че когато десните упрекват социалистите, че единствено харчат, би трябвало да напомним, че ПЕС е почнала няколко начинания, които могат да донесат доста приходи в европейския и националните бюджети. " Инициирахме налог върху огромните корпорации, които имат доход по-голям от Брутният вътрешен продукт на България, а заплащат налози по-малки от една междинна компания. Доказали сме, че когато желаеме да създадем нещо обществено, първо осигуряваме финансовия запас за него ", добави Сергей Станишев. Той разяснява, че над 850 милиарда евро годишно не влизат в бюджетите на страните членки поради отбягване на данъчното облагане. " Огромните корпорации, които заобикалят да заплащат налози, би трябвало да ги заплащат в страните, където работят ", съобщи още Сергей Станишев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР