Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

...
Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)
Коментари Харесай

Мисията на ОССЕ за изборите ще следи с особено внимание работата на медиите

Мисията на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за наблюдаване на изборите в България ще обърне изключително внимание на работата на медиите. Това съобщи в онлайн конференция Тана де Зулуета, началник на задачата за наблюдаване на избори към Службата за демократични институции и права на индивида.

Ние следим работата на медиите в качествено и количествено отношение и това по какъв начин отразяват акцията, уточни тя, като добави, че политическите анализатори ще наблюдават и обществените медии, тъй като те са значим инструмент в изборите освен в България, само че и в целия свят.

Ние не се намесваме, нашата организация не е полицейска, задачата ни е да слушаме и следим, акцентира тя. Де Зулуета изясни, че през вчерашния ден наблюдаващите са разкрили своето посланичество и ще проследят провеждането на идните избори. Мисията не е в България за първи път и напълно неотдавна е участвала още веднъж за предходните предварителни избори.
Тя е следила 14 разнообразни избори в България и е добре осведомена със обстановката, добави Де Зулуета.

Тя означи, че към този момент са били извършени срещи с Министерството на външните работи и Централната изборна комисия и благодари за съдействието при подготовката на задачата и установяването ѝ.

Тук сме, с цел да подпомогнем провеждането на изборите и да се уверим, че се съблюдават интернационалните стандарти и националното законодателство, означи Тана де Зулуета.

Тя акцентира, че различен аспект, който деликатно ще се следи, е осъществяването или неизпълнението на предишни рекомендации на организацията.

Екипът в София се състои от 11 интернационалните специалисти от 10 разнообразни страни. Очаква се да останат тук до провеждането на изборите и малко по-късно, тъй като следят излизането на резултатите и възможни тъжби.

 " Алфа Рисърч ": Новата коалиция води с малко на ГЕРБ, пет партии влизат в Народното събрание

От 6 март се чакат още 14 наблюдаващи, които ще се разположат на седем места в страната - т.е. ще има седем екипа от по двама души.

Техните задания са наблюдаване на акцията, медийна среда, ще се организират диалози с всички заинтригувани страни. Ще има срещи с представители на партии, както и на администрацията.

Наблюдаваме организирането на изборите съгласно най-новите ремонти в Изборния кодекс, имаше много промени, добави Де Зулуета.

Тя разясни, че в работата се чака да се включат и наблюдаващи с по-кратък мандат. Очакват се и парламентарни сътрудници, които правят интернационално наблюдаване на изборния развой в България.

След изборите ще се организира прескоференция дружно с парламентарните сътрудници, а отчет ще има след няколко месеца дружно с рекомендации към националните институции.

През последните две години това е петото им идване като наблюдаващи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР