Мисия България представя приносът на България към световната цивилизация и

...
Мисия България представя приносът на България към световната цивилизация и
Коментари Харесай

Мисия България“ продължава и след края на европредседателството

" Мисия България " показва приносът на България към международната цивилизация и би трябвало да продължи и в други континенти.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция, на която бяха регистрирани резултатите от обиколката на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов в 10 страни от два континента - Европа и Азия .


" Мисия България " потегля към Пекин

Професорите Пламен Павлов и Николай Овчаров вършат Инициативен комитет

По време на обиколката двамата професори показаха културно-историческото завещание на страната ни и подчертаваха върху нейния принос в международното културно завещание с одобряването и разпространяването на кирилицата.

Идеята за задачата е на проф. Овчаров . Зад нея застана Министерство на външните работи. Министър Захариева съобщи, че това, което се обмисля е всяка година, съгласно опциите на информационната тактика на министерството, да бъдат включвани и нови градове, в които да бъде разпространявано културно-историческото завещание на България . Предстои като част от задачата да бъде открит монумент на кирилицата в Русия.

Външно е похарчило за обиколката 33 хиляди лв.. Захариева е безапелационна, че задачата би трябвало да продължи и в останалите страни членки на Европейски Съюз.

" Приносът на България за международната цивилизация би трябвало да се показа и в другите континенти ", сподели още външният ни министър.

Проф. Пламен Павлов оцени задачата като доброжелателна стъпка за отваряне към света . " Навсякъде приемът беше извънредно дружелюбен . Имаше задоволително отразяване от непознати медии, в това число китайската национална телевизия и национално радио. Този път дава положителни резултати и би следвало да бъде удължен по избран метод ", безапелационен е и проф. Павлов.

Министър Захариева разяснява още, че информационната тактика би трябвало да бъде ориентирана към позитивното показване на България . " Много положителни културни събития се проведоха до края на това председателство. Разбира се предстоят още. Така, че ще продължим с тази задача ".

Захариева сподели още, че и двамата професори са " доста положителни разказвачи на нашата история ", тъй че да бъде забавна и то освен за научните среди, само че и общодостъпна за елементарния слушател.

" Много пъти, когато споделям с мои сътрудници, че сме на трето място по културно-историческо завещание, откривам, че доста огромна част от тях знаят, само че има и такива, които не знаят, т.е. има доста какво да работим, с цел да разпространяваме този факт за България ", призна Захариева и посочи, че от време на време едно туристическо посещаване води до привличане на нови вложения .

По думите й културни посланици и мисионери на България са всички български спортисти, писатели, художници, общностите на българските учебни заведения зад граница, които са и приоритет в работата на държавното управление.

Първият ни посланик благодари и на двамата мисионери - професорите Овчаров и Павлов, които през тези няколко месеца показаха пред многочислена публика от студенти, българи, живеещи в чужбина, преподаватели, музейни служащи, дипломати и чужденци това, което е дала България на европейската и международна цивилизация с лекции и фотоси.

" Бяха същински културни посланици, исторически и просветителни посланици , които съумяха в 10 страни да показват българската история и просвета ", обърна се министър Захариева към проф. Овчаров и проф. Павлов.

" Мисия България " обхвана страните Молдова, Русия, Армения, Гърция, Кипър, Словения, Словакия, Унгария, Белгия, Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР