Мисъл за природатаВ дните преди Коледа по традиция украсяваме празничните

...
Мисъл за природатаВ дните преди Коледа по традиция украсяваме празничните
Коментари Харесай

Купуваме все повече живи елхички за Коледа. Как да оцелеят в дома ни?


Мисъл за природата

В дните преди Коледа по традиция украсяваме празничните си елхи. През последните години от ден на ден хора търсят живи дръвчета в саксия, които да приютят в дома си за празниците, а по-късно да засадят още веднъж в природата.

“Хората вършат съзнателен избор при пазаруването онлайн коледно дърво. Те не демонстрират просто консуматорство, а го вършат с мисъл за природата “, разяснява пред уеб страницата на bTV Ваня Стоянова, която през последните години отглежда елхички.

Температурна акомодация

Грижата за живо коледно дърво изисква обаче внимание - има шокова разлика в температурите вътре и вън. Амлитудата за едно живо растение е огромна и то последователно би трябвало да се климатизира, с цел да може животът му да продължи и след празниците.
Снимки: iStock

„ Живата елха не трябва да се вкарва незабавно в жилището. Сложете я най-малко за ден на терасата си, а по-късно в по-хладните закрити пространства - предверие или даже общите елементи на коридора са добър вид за температурната акомодация. Едва тогава я сложете в пространството, което сте планували за нея. В домашни условия дървото в резервоар може да остане 10-12 дни, само че би трябвало да бъде надалеч от отоплителните уреди като парно и климатик. Най-добре за дръвчето е да бъде на най-хладното място в дома ви “, поучава Ваня от „ Коледна елха “.

Елхата може да остане в дома ви до 1 месец при 20°С, не по-дълго от 3 седмици при 23°С и не повече от 10 дни при 25°С.

Редовно поливане

Препоръчително е да се полива постоянно – на всеки два дни, като не трябва да се не помни, че освен корените имат потребност от вода, а и клонките. Поливайте елхата през върха, може да употребявате и разпръсквач, с който да пръскате и клоните ѝ.

Лампички с ниска степен на нагряване

Красивите лампички са неизменима част от коледното чудо. Носят спомагателен уют и атмосфера. Сменящите се цветове през дървото обаче може да му навредят.

„ При опция изберете лампички с ниска степен на нагряване на крушките - по този начин ще предпазите елхата от претопляне “, поучава Ваня.


Всъщност можете да оставите живото коледно дръвче и без светлини. Тях поставете на друго място в дома си – към прозорците или библиотеката, и се радвайте на живителните сили, а не на кабелите, които минават през растението.

Пресаждане напролет – в гора, на хълм или в градинката пред блока

Елхата може да бъде пресадена навън напролет, а след празниците я оставете да се радва на гледката от балкона ви.

„ Дали дръвчето ще се хване, доста зависи от грижите, които са полагани за него вкъщи. Тези, които са гледани в положителни условия, се захващат даже и на баири. Имаме такава елха. По-добре е растението да се пресади в гората, където има подпочвени води. Има обаче много хора, които избират да продължат живота на елхичката си в градинката пред блока – по този начин срещите с него ще бъдат ежедневни и грижите ще могат да продължат “, разяснява още Ваня Стоянова.

1 изкуствена елха = 7 отрязани живи дръвчета

Карина Гичева от „ Коледна елхичка “ също показва, че през последните години има по-голямо търсене на живи коледни дървета.


„ Намалява делът на отрязаните елхи, за жалост обаче се закупуват и от ден на ден изкуствени, а една пластмасова елха, която е нерециклируем боклук, се равнява на седем отрязани коледни дървета като екологична стойност “, разяснява тя.


Екипът ѝ отглежда дръвчета в Коледния парк на Боянската река. Първите елхички са настанени в коренообразувателни контейнери през април 2019 година Процесът за превръщането на мястото в дом на дръвчета е дълъг и включва почистване и подравняване на терена, създаване на алеи, засаждане, пресаждане, водоснабдяване и напръскване против вредители. Във времето до момента тези грижи не стопират, като в това време се провеждат и коледни работилници.

Коренообразувателни контейнери

Карина Гичева подчертава върху коренообразувателни контейнери, които дават опция на елхите да продължат живота си. Благодарение на тях към 90% от дръвчетата в Коледния парк оцеляват.

„ Те са по-различни от кофите на пазара и от всеобщите „ живи “ елхи в огромните вериги. Те употребяват дребни контейнери за елхите, тъй като това е по-евтин вид за превозването им. Едва от 5 до 8% от тези дръвчета могат да продължат живота си след празниците “, разяснява Карина.

Елха чартърен – дръвчето, което се връща пораснало

„ Елха чартърен “ е една от самодейностите на Коледния парк. Ако се притеснявате дали ще отгледате вярно своето дръвче и дали то ще оцелее, то можете да го приютите за няколко дни или седмици към празника, а по-късно да делегирате грижите по развъждането му още веднъж на парка.

То ще продължи живота си измежду природата, а през идната година ще може още веднъж да влезе в дома ви, и то пораснало.


„ Има хора, които към този момент четвърта година честват с елхичката си, чиито грижи за нея са поверили напълно на нас отвън коледните празници. Когато вземем назад дръвчето, надписваме саксийката му с името на фамилията, при което то живее на Коледа “, споделя Карина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР