Миришещата на нафталин от хиляди километри тема за т.н. народна

...
Миришещата на нафталин от хиляди километри тема за т.н. народна
Коментари Харесай

На кого му пука, че в миналото ЦСКА е бил на партията, а Левски на ченгетата?

Миришещата на нафталин от хиляди километри тематика за тъй наречените " национална власт ", която разпределя футболните сили Левски и ЦСКА преди измененията през 1989 година още веднъж бе отворена тези дни. Преди към този момент повече от половин век " алените " са били " на партията ", а " сините " - " на ченгетата ". Това в резюме е мнението на печално известния български публицист Георги Марков за историята на двата ни гранда по комунистическо време.
 Червенков: Всички огромни футболисти се научиха на фаулове от Жеков
Червенков: Всички огромни футболисти се научиха на фаулове от Жеков

Ето какво още сподели той

" Разполагайки с власт да вършат каквото си желаят, другарите сътвориха тима на ЦСКА, който трябваше да бъде знак на партийна непобедимост. Това естествено тласна голямата маса футболни фенове към Левски, който разумно се трансформира в знак на остаряла България. Мачовете сред двата тима бяха същински войни. Спортът се командуваше от военните и те взимаха ограничения да подсигурят рухването на Левски. По игрищата постоянно можеха да се видят сблъсквания, които в основата си бяха политически. И до момента ми е пред очите един юнашки малчуган от Коньовица, който милицията се опита да измъкне от стадиона по време на мач и който просна на земята половин дузина полицаи.

Преди различен мач на тези два тима майорът от Министерство на вътрешните работи, който ръководеше защитата на стадиона, събра всички, които трябваше да пазят реда, и им дръпна една тирада, в която най-съществен беше пасажът: " Днес играят нашите против буржоазно-капиталистическата пасмина на Левски. Ние ще докараме цяло отделение. Ако някой от ония се надигне, то незабавно го приберете ". За еволюцията на стиловете може да се съди от обстоятелството, че години по-късно известността на Левски бе ликвидирана по най-безобидния метод - направиха го тим на Държавна сигурност ", гласят записите на Марков в " Задочни репортажи за България ".
 ЦСКА поздрави Гецата за 60-годишния му празник
ЦСКА поздрави Гецата за 60-годишния му празник

Той пази алената фланелка в интервала 1988 - 1991 година и през 1996 година

Той е известен и до ден сегашен с разкритията си за тогавашния режим, само че изкарва Левски и ЦСКА като оръжия на властта. Тогава обаче почитателите не са се интересували от това. Хората са отивали на стадиона, с цел да се любуват на играта, да поддържат обичания си тим, да се вълнуват, да плачат, да се радват... Те не са гледали Левски и ЦСКА тъй като са на еди-кой си. Това в никакъв случай не е било, няма и да бъде. Важен е спортът, спортната завист, головете, пасовете... а не финтовете на властта.
 Левски излиза с цветовете на украинското знаме против съветски тимове?
Левски излиза с цветовете на украинското знаме против съветски тимове?

Причината е надигналото се неодобрение от страна на почитатели

Кардиналните промени в управленията на двата клуба в последните години са доказателство за това. Феновете поддържат своите любимци, пък в случай че ще Папата да е притежател.
 Снимка 471813
Източник:

Естествено, че закачките и разногласията сред ентусиастите ще продължат до момента в който свят светува, само че не би трябвало да им се отдава такова значение. Централен комитет на Българска комунистическа партия не победи Ливърпул с 2:0 на 17 март 1982 година, а ЦСКА " Септемврийско знаме ". На същата дата, шест години по-рано Левски-Спартак побеждава Барселона с 5:4, а не Държавна сигурност. На кого му пука кой ги управлява?
 Снимка 497961
Източник:

Трябва да се помнят Павел Панов, Емо Спасов, Стойчо Младенов, Георги Димитров-Джеки и компания. В този ред на мисли, не Левски е бил " тима на народа ", а футболът е бил на народа. Не е било нужно да си член на Българска комунистическа партия, с цел да си почитател на ЦСКА, и ченге, с цел да си последовател на Левски. Важно е кой ще те заведе на първия ти мач, когато си дете, кой ще ти направи усещане на терена и ще се трансформира в твой кумир. На кого му пука кой е притежател? Важното е нашите да мачкат.

 Левски излиза с цветовете на украинското знаме против съветски тимове?
Левски излиза с цветовете на украинското знаме против съветски тимове?

Причината е надигналото се неодобрение от страна на фенове
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР