Минути преди 10 часа кметът на Община Генерал Тошево Валентин

...
Минути преди 10 часа кметът на Община Генерал Тошево Валентин
Коментари Харесай

Пуснаха от ареста кмета на Генерал Тошево

Минути преди 10 часа кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров беше освободен от ареста, заяви БНР. 

 

Той беше арестуван по искане на Европейската прокуратура по следствие за измами с европейски средства. Това е първият арест в България по искане на службата на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

 

С ръкопляскания и възгласи " независимост " събралите се хора пред полицията в Добрич посрещнаха излизането от ареста на кмет на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той благодари за поддръжката и съобщи, че на този стадий не желае да разяснява детайлностите към своето задържане.

 

" След разпита ще разясня. Не желая да вършим циркове, интелигентни хора сме… Винаги съм работил единствено в интерес на нашите хора, на Генерал Тошево ".

 

Според протестиращите против ареста Валентин Димитров задържането му е политическа поръчка.

 

Както през вчерашния ден написахме кметът на град Генерал Тошево, Добричка област - Валентин Димитров беше задържан по искане на Европейската прокураатура по отношение на следствие за измами със дотации, свързани с план за увеличение на енергийната успеваемост на обществени жилища. Бяха извършени обиски на здания на общината и в канцелариите на длъжностни лица, обвинени за съучастничество в закононарушенията, за които се води следствието.

 

" В общината нямаше обиски ", съобщи тази заран председателката на Общинския съвет доктор Яна Бонева, също от Българска социалистическа партия, пред Нова тв. Но по изказвания на общински съветници точно в общината в сряда е задържан кметът.

Привърженици на Българска социалистическа партия от Генерал Тошево тази заран стачкуват против ареста на Димитров пред Първо РПУ в Добрич. Нито председателката на Общинския съвет, нито общинските съветници съумяха да оповестят пред Нова тв коя компания е реализатор на плана, поради който са осъществени арестите на европейската прокуратура. Но са уверени, че акцията е поради идните локални избори.

В петък е трябвало Валентин Димитров да бъде номиниран за трети мандат като претендент на Българска социалистическа партия за кмет.

Днес Христо Стоичков ще гостува в Генерал Тошево и общинарите заподозряха, че и това може да е мотив за ареста. 


Фактите по делото датират от 2017-2019 година Става въпрос за грант, получен от общината по план за увеличение на енергийната успеваемост на многофамилни жилищни здания, финансиран от Европейския съюз, на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева). За осъществяването на плана е притеглен частен подизпълнител.

Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в осъществяването на плана, в това число кметът, са показали погрешна информация за осъществената работа по него, която също така не е била приключена до крайния му период.

Всички забъркани лица се считат за почтени, до момента в който не бъде потвърдено противоположното от способен български съд.

 

Засега хората на Кьовеши в България не могат да се похвалят с особени триумфи в съда. Първата присъда, освен това реализирана със съглашение, е 1 година условно. Друго дело на европрокуратурата - за рушвет, пък неотдавна завърши и на втора инстанция с 6 месеца условно.

В същото вре

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР