Министрите на вътрешните работи и на отбраната инспектираха организацията на

...
Министрите на вътрешните работи и на отбраната инспектираха организацията на
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Извънредните мерки по българо-турската граница вече дават резултат

Министрите на вътрешните работи и на защитата инспектираха организацията на екипите и положението на възпрепятстващото оборудване

Вицепремиерът по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на защитата Димитър Стоянов направиха работно посещаване по границата на страната с Република Турция, с цел да ревизират по какъв начин работят ограниченията за противопоставяне на засиления мигрантски напън. По думите на министър Демерджиев, тези ограничения към този момент дават резултат. Ако равнищата на напън бяха към 1000 и над 1000 върнати дневно, за последното денонощие предотвратените опити за незаконно прекосяване на границата са малко над 500.

В защитата на граничната зона се включиха и чиновници от Министерството на защитата, сътвориха се спомагателни патрули, екипите работят дружно под управлението на „ Гранична полиция “. Бяха подхванати дейности за коригиране на пътищата в регионите, което е доста значимо, с цел да се обезпечи нужната подвижност за реакция, бе предоставена и ще продължи да се дава техника, която подкрепя работата на място.

Министър Демерджиев акцентира, че разчитаме и на помощта от турска страна, отчитайки, че прилежащата ни страна се намира под невиждан напън, защото охранява доста съществено границата с Афганистан и Сирия. В подтекста на интензифициране на контактите и през днешния ден в 14 ч. следва среща сред заместник-министрите на вътрешните работи на България и Турция. Разговорите ще бъдат в посока да се уплътни зоната от турска страна, защото там се събират огромни групи мигранти и това затруднява работата на нашите екипи.

Министърът разяснява и интензивната работа по противопоставяне на трафика на хора. Използват се всички благоприятни условия на службите, имащи отношение към този проблем, разпознават се лицата, занимаващи се с тази незаконна активност, основана е организация, работи се съществено и към този момент изтича противоположна информация, че подхванатите дейности мощно затрудняват каналджиите.

Демерджиев уточни, че Дирекция „ Вътрешна сигурност “ работи интензивно по събрани от ДАНС и от структури на Министерство на вътрешните работи данни, свързани със подозрения за забъркани служители на реда в тази незаконна активност. Те са на друго приблизително управително равнище в районните дирекции по места. Министърът бе безапелационен, че ще има рокади, ще има и лица, във връзка с които ще се образуват наказателни производства. Той още веднъж акцентира, че осъществените промени в управлението на Групово дело „ Гранична полиция “ са за да се обезпечи по–добра съгласуваност и организация по места.

На този стадий потенциалът на мигрантските центрове не е напълнен напълно. Има благоприятни условия да бъдат отворени разпределителните центровете за настаняване от фургонен вид в Харманли и Елхово, само че се надявам това да не се наложи, разяснява той. Обезпечени са средства за инженерното оборудване, планувани са дейностите по ремонт и Министерството на защитата към този момент стартира да ги извършва.

По поръчка на Министерство на вътрешните работи все още над 350 чиновници на МО вземат участие в усилването на защитата на държавната граница, като готовността е до седмица те да станат над 500. Правомощията им са наблюдателно-охранителни дейности по едно и също време с граничен патрул. Усилваме защитата и с наличието на Военна полиция, които имат функционалности за задържане, тъй че от наша страна ще може да се дават и независими патрули - добави министърът на защитата Димитър Стоянов. В региона на границата са ситуирани над 60 единици техника на МО.

В рамките на работното посещаване служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи, дружно с министъра на защитата и основният секретар на Министерство на вътрешните работи направиха ревизия и на положението на преградното оборудване по българо-турската граница.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР