Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС одобриха

...
Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС одобриха
Коментари Харесай

ЕС одобри първата концепция за отбрана, вече ще има сили за военна намеса

Министрите на външните работи и на защитата на Европейски Съюз утвърдиха първата в историята на Евросъюза идея за защита - " Стратегически компас на Европейски Съюз ". Тя беше разработвана в продължение на две години и планува Европейски Съюз да сътвори лични сили за бързо реагиране с персонален състав до 5000 души, оповестиха дипломатически източник от Брюксел.

" Стратегическият компас е утвърден ", сподели той. Окончателното приемане на концепцията ще стане на срещата на върха на Европейски Съюз на 24-25 март. " Стратегическият компас няма нищо общо със обстановката в Украйна, той се създава от 2020 година насам, само че съветската военна интервенция оказва огромно въздействие върху заключителния стадий на разискването.

Както съобщи по-рано източник от външнополитическата работа, мнозина в Европейски Съюз назовават рецесията в Украйна " тектонична смяна в европейската политика ". " Виждаме, че в съвсем всички страни от Европейски Съюз се вземат значими решения в посока увеличение на военните бюджети и усилване на ролята на отбранителната политика ", продължава той.

Дипломатът напомни, че когато при започване на 2020 година висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел е почнал да приготвя концепцията, " е споделил, че Европа е в заплаха ". " И в този момент виждаме, че Европа е в още по-голяма заплаха, в сравнение с си мислехме преди няколко месеца ", сподели той.

Трябва да се разбере, че този документ не е директно обвързван с украинската рецесия, а е ориентиран към идващите 5-10 години ", сподели източникът. Според него рецесията в Украйна е най-сериозната от десетилетия насам, само че заканите за европейската сигурност са освен в Европа, само че и отвън нея, в това число в Сахел и Тихоокеанския район, и на тях също би трябвало да се реагира.

" Включихме в тази идея решенията, взети на срещата на върха на Европейски Съюз във Версай (10-11 март - бел. ред.), че би трябвало да харчим повече и по-добре за защита ", добави дипломатът. Той посочи нуждата от доста увеличение на опциите за напредване на оръжия и съоръжение през европейска територия. Като образец беше посочен логистичен център в Полша за доставка на оръжия за Украйна.

" Стратегическият компас на Европейски Съюз има за цел да построи способността на Европейски Съюз да организира независимо военни интервенции без поддръжката на Съединени американски щати и НАТО. В същото време създателите на документа акцентират, че отбранителната идея на Европейски Съюз би трябвало да добавя НАТО, а не да се конкурира с нея. В документа се слага мощен акцент върху развиването на съдействието сред страните от Европейски Съюз в региона на създаването, производството и снабдяването с нови оръжия и военно съоръжение.

През първата година Германия ще обезпечи 5000 бойци за тези сили, заяви австрийският „ Дер Щандарт”. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР