Министрите на отбраната на страните-членки обсъдиха адаптацията на НАТО в

...
Министрите на отбраната на страните-членки обсъдиха адаптацията на НАТО в
Коментари Харесай

Тодор Тагарев пред НАТО: Да помагаме на Украйна е наш стратегически интерес

Министрите на защитата на страните-членки разискаха акомодацията на НАТО в подтекста на променената среда на сигурност.

През втория ден от срещата на министрите на защитата на страните–членки на НАТО в Брюксел, министърът на защитата Тодор Тагарев означи забележителния прогрес от използването на решенията от срещата на върха в Мадрид, за усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса.

„ България към този момент изрази мнението си, че 2% от Брутният вътрешен продукт следва да бъдат долната граница, а не таванът на разноските за защита “, сподели министър Тодор Тагарев.

По думите му, новият ангажимент за вложения в защитата, за интервала след 2024 година, следва да продължи да включва трите съществени детайла: разноски за защита, принос към интервенциите и построяването на качества.

По време на работната сесия, България поддържа новите начинания в региона на оперативната съгласуемост и индустриалното съдействие.

Пред публицисти министър Тагарев изясни, че ще бъдат проучени опциите за включване на България в самодейността за обезпечаване на муниции за Украйна и за възобновяване на запасите на страните- членки посредством Европейския механизъм за поддръжка на мира.

„ Тази самодейност дава опция за повишаване на потенциала и за вложения в нашата отбранителна промишленост, само че за жалост, първата реакция на страната бе прекомерно пасивна “, разяснява Тагарев.

По-рано денем министър Тодор Тагарев организира двустранна среща с италианския си сътрудник Гуидо Крозето. Двамата разискаха опциите за по-нататъшното развиване на двустранното военно съдействие.

Срещата на министрите на защитата на страните-членки на Алианса приключи със съвещание на Групата за нуклеарно обмисляне на НАТО.

Вижте повече в директното включване на Десислава Апостолова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР