Министрите на енергетиката на страните от ЕС не успяха да

...
Министрите на енергетиката на страните от ЕС не успяха да
Коментари Харесай

Страните от ЕС не успяха да се договорят за таван на цените на газа

Министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз не съумяха да се договорят за таван на цените за импорт на газ от Русия. Голяма част от страните се притесняват от ответни ограничения от страна на Москва, в случай че бъде въведен таван на цените, заяви „ Financial Times “.

Гърция, Полша и Италия бяха измежду страните, които желаеха да бъдат наложени ограничавания на цените, до момента в който Австрия, Унгария и Нидерландия бяха срещу. Според „ El País “ отхвърлянето на самодейността е било „ пестник “ за Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия предложи на Съвета на Европейски Съюз да вкара ценови таван за вноса на газ от Русия. Според " Politico " Европейска комисия чака да понижи цената на горивата до 520 евро за 1000 куб.м. За да бъде признато решението, то би трябвало да бъде подкрепено от всички 27 държави-членки.

Предложението за ограничение на цените на газа раздели общността. Франция поддържа въвеждането на таван на цените, само че единствено за тръбопроводен газ. Белгийският министър-председател Александър де Кроо съобщи, че е нужен таван на цените " за всички типове газ, доставяни в Европейски Съюз, в това число и за съветския газ ".

Министърът на климата и околната среда на Полша Анна Москва поддържа това решение. Естонският министър на стопанската система и инфраструктурата Рина Сикут също поддържа решението. Тя счита, че Русия ще ограничи енергийните доставки за Европейски Съюз, без значение какво ще реши Европейски Съюз.

Унгария застана твърдо срещу контрола на цените. „ Ограничаването на цените на газа, ще докара до изцяло прекъсване на енергийните доставки, което ще подкопае европейската енергийна сигурност “, съобщи ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто.

Засега Европейска комисия възнамерява да опрости разпоредбите за даване на държавна помощ на енергийните сдружения, като смекчи антитръстовите условия. Брюксел е смутен от неналичието на ликвидност в сдруженията и от близостта им до банкрут.

Членовете на Европейски Съюз към момента не са подготвени да кажат какви тъкмо ограничения ще бъдат подхванати. Словения приканва за цялостно преструктуриране на енергийния пазар на Европейски Съюз, а Гърция упорства за общоевропейски проект за подкрепяне на популацията. Европейска комисия разчита на поддръжката на интернационалните си сътрудници Съединени американски щати, Азербайджан и Алжир. Нигерия има намерение също по този начин да усили доставките на полутечен природен газ за Европа.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР