Министерството на земеделието работи за възстановяване на разсадопроизводството, което е

...
Министерството на земеделието работи за възстановяване на разсадопроизводството, което е
Коментари Харесай

Заместник-министър Джиков: Министерството на земеделието работи за възстановяване на разсадопроизводството

Министерството на земеделието работи за възобновяване на разсадопроизводството, което е в основата на устойчивото зеленчукопроизводство. Това сподели заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на браншова среща с представители на бранш „ Зеленчукопроизводство ".

Той уточни, че здравият посевен материал е причина за положителни добиви и е в основа за стабилно и печелившо зеленчукопроизводство. „ Отглеждането на зеленчуци изисква съществени вложения на годишна база.

Възвращаемостта на вложенията е от изключителна значимост и то подсигурява действието на стопанствата и възобновяване на бранша ", означи Тодор Джиков. И добави, че би трябвало да се подобрят изискванията за селектиране на нови сортове семена. „ Вярвам, че взаимно със зеленчукопроизводителите, търговците на посадъчен материал и с учените ще успеем да реализираме резултати ", уточни още заместник-министърът.

По думите му страната ще предизвиква работата на профилираните научни институти, заети със зеленчукопроизводството, с цел да може да се обезпечи първокачествен посадъчен материал за стопаните. Той посочи, че някои селектирани сортове зеленчуци демонстрират положителни резултати и в Западна Европа, само че отличните почвено-климатични условия у нас оказват по-благоприятно въздействие за вкусовите качества на зеленчуците.

Заместник-министър Джиков добави, че е значимо да се търсят способи за финансиране на стопаните. Той изясни, че е допустимо да се създаде държавна помощ " de minimis " за разсадопроизводството. Средствата по нея би трябвало да са целеви и ориентирани към нуждата на обвързаните с съответно произвеждане. „ Възможност да се възвърне разсадопроизводството е кооперирането. Земеделските производители би трябвало да се сдружават и с тази цел се работи по законодателни начинания, които да стимулират фермерите към обединяване ", сподели още той.

Тодор Джиков сподели, че се работи по правенето на нови софтуерни карти, които ще са цифрови. В тях ще има специфичен раздел за индустриалните разноски, които ще се актуализират един път в годината.

По време на срещата представителите на бизнеса подчертаха, че главен проблем е неналичието на работна ръка. Заместник-министърът изясни, че взаимно с Министерството на труда и обществената политика се работи по смяна в законодателството по отношение на еднодневните контракти и улеснение на процедурата за наемане на служащи от трети страни. И уточни, че е значимо да развиваме оранжерийното произвеждане, с цел да може да се обезпечи 11-месечна претовареност за сезонните служащи в бранша.

На събитието бяха показани опциите за подкрепяне на зеленчукопроизводството през идната година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР