Министерството на здравеопазването се грижи за опазването здравето на гражданите

...
Министерството на здравеопазването се грижи за опазването здравето на гражданите
Коментари Харесай

Системата за е-търгове за лекарства ще пести до 120 млн. лв. без ДДС на година




Министерството на здравеопазването се грижи за опазването здравето на жителите и ползва правила на равнопоставеност при прилагане на здравни услуги, както и обезпечаване на налична и качествена здравна помощ. Наред с множеството регулаторни и контролни функционалности, които институцията осъществя, тя е принципал на множеството от огромните лечебни заведения в страната. Заедно с ИАЛ и НСЦРЛП, Министерство на здравеопазването се грижи за провеждането на ефикасна и обективна лекарствена политика в България.

Основните бизнес провокации

преди реализацията на плана включват неефективното консумиране на обществени средства при закупуването на медикаменти в държавните лечебни заведения в България. Освен това Министерство на здравеопазването регистрира огромни разлики в цените за даден артикул в другите лечебни заведения.

Именно по тази причина министерството взема решение да обезпечи по-прозрачни процедури и по-евтини медикаменти за лечебните заведения посредством смяна на модела за закупуването им в държавните лечебни заведения (за тях е наложително, до момента в който за частните – в случай че имат интерес) посредством въвеждането на централно договаряне с доставчиците за задачите количества от даден артикул за избран интервал от време (една/две години), които са нужни на всички държавни лечебни заведения. То се прави посредством осъществяване на процедура по централно договаряне за закупуване на лекарствени артикули, групирани по анатомо-терапевтичен код (АТС) и интернационалното непатентно название (INN).
Визитка на ИТ плана
Име на плана : Изработване на профилиран програмен продукт за единна национална платформа за търговия с лекарствени артикули за потребностите на лечебните заведения в Република България, внедряване, съпътстващи образования, поддръжка и възобновяване.

Възложител : Министерство на здравеопазването

Изпълнител : Контракс АД

Локации : София, държавните и общински лечебни заведения в страната, търговци на едро с лекарствени артикули

Стартиране/приключване на плана: 28 декември 2015 – 20 април 2017

Бюджет на плана : 209 471 лева без Данък добавена стойност

Категория : Здравеопазване и фармацевтика

След привършване на процедурата по централно договаряне, част от която е действителен електронен търг с назад наддаване (тип eBay), за всеки медикамент се избират класираните на първите 2/5 места (в взаимозависимост от решение на МЗ). След това лечебните заведения организират така наречен мини процедури още веднъж посредством системата, които целят избор на снабдител на самата болница за избран интервал от време. Единствено класираните участници в процедурата по централното договаряне могат да вземат участие в тези процедури, като препоръчаната от тях цена може да бъде равна или по-ниска от контрактуваната минимална цена от централната процедура.

Важна част от реализирането на плана са серията извършени полемики и образования на потребителите на системата – представители от над 150 лечебни заведения от цялата страна са подготвени за работа със системата на семинари в София и страната. Представители на над 50 фармацевтични компания и дистрибутори на лекарствени артикули са подготвени за работа със системата на образование в София.

ИТ решението

обгръща процесите по осъществяване на публични поръчки за закупуване на лекарствени артикули. То обезпечава подмяна на обичайния модел на осъществяване на поръчки по Закон за обществените поръчки с напълно електронни търгове (според член 89-91 от ЗОП).

Системата е проектирана и осъществена с концепция за безспорна непрекъснатост и оптимално равнище на отбрана на данните, надзор на потребителите, времеви маркер (time stamp), потребление на удостоверения за дипломиран електронен автограф и други ограничения срещу злонамерени дейности.

Системата е ситуирана в облачна конструкция – Microsoft Azure с опция за мащабируемост и динамично натоварване. Тя е създадена като трислойно уеб приложение. Потребителският логичен пласт е осъществен посредством ASP.NET MVC контролери и View Modelсs. Потребителският интерфейс е построен посредством HTML, CSS и JavaScript. В базовия (бизнес) логичен пласт е осъществена главната логичност, а за обработката и съхранението на данните в база данни се употребява Мicrosoft Entity Framework и MS SQL Server 2012. Трислойната софтуерна архитектура е един от най-хубавите разновидности за имплементация на web основано приложение вид клиент/сървър. Предимствата са:

ясно уединяване на потребителския интерфейс от данните и мрежовите операции;

понижаване на натоварването на мрежата;

пренасяне на осъществяването на сървърните процеси на различен сървър при настъпване на безизходно положение;

улеснение на софтуерното планиране - обособените пластове се основават и извършват на обособени платформи;

смяна единствено на сървърните съставни елементи при смяна на бизнес логиката;

елементарно прибавяне на нова функционалност без да се модифицира съществуващата такава.

Електронната платформа е интегрирана е със системата на НЦСРЛП, посредством която институцията прави ежемесечни актуализации в Позитивния лекарствен лист.

Ползи от внедряването

Маг. фарм. Орлин Недев, държавен eксперт в Дирекция „ Лекарствена политика “ към Министерство на здравеопазването, изяснява, че към сегашния миг има стартирала процедура по Закона за публични поръчки благодарение на електронната система за търговия с лекарствени артикули. Тя обгръща 130 общински и държавни лечебни заведения, които са декларирали общо 118 лекарствени продукта на обща стойност 874 677 731 лева, като поръчката е за противотуморни лекарствени артикули, които съставляват главната част от бюджета на НЗОК отделян за лекарствени артикули.

„ Въвеждането в употреба на е-платформата за търговия с лекарствени артикули в лечебните заведения даде опция за стартирането на процедури по закупуване на лекарствени артикули в сходство с Закон за обществените поръчки, Гъвкавият модел на построената електронната система разрешава провеждането на процедурите по вътрешен конкурентен избор и по нататъшното подписване на контракти от страна на лечебните заведения с търговците на едро с лекарствени артикули да се реализира в необятен времеви период при доста улеснена за участниците в процеса процедура, твърди Орлин Недев. - С помощта на софтуерния артикул се икономисва време и дипломиран труд на личния състав на лечебното заведение, зает с осъществяване на процедурите по Закон за обществените поръчки както във връзка с правенето на нужната тръжна документи и техническа спецификация, по този начин и последващото следене осъществяването на договорите с търговците на едро. От позиция на Централния орган за покупки в лицето на Министерство на здравеопазването системата дава информация за типа и количествата на осъществените в хода на лечебния развой лекарствени артикули в съответните лечебни заведения “, добавя Недев.

Новата ИТ системата се употребява за осъществяване на открити процедури по реда на Закона за публичните поръчки, целтана които е подписване на рамкови съглашения от Централния орган за покупки за доставка на лекарствени артикули (включени в Приложение № 2 на Позитивния лекарствен списък) за потребностите на лечебните заведения, подали поръчки посредством системата, разяснява Румяна Ставрева, админ ЦОП, държавен специалист в дирекция „ Оперативна програма “ към Министерство на здравеопазването. Провеждането на откритите процедури е напълно електронно, като системата се употребява за следното:
Чрез нея лечебните заведения подават поръчки за нужните им лекарствени артикули разпознати по справедливи признаци (АТС, INN, метод на приложение, забележка за съответни случаи). Така проведения развой, разрешава на Администратор ЦОП да обобщава подадените поръчки в една обща техническа спецификация в системата и да разгласи социална поръчка. В откритата процедура Администратор ЦОП може да основава обособени позиции и обособени списъки, по които да се подават предложения. Всяка номенклатура е обособен лекарствен артикул, за който може да бъде подавана оферта от евентуален участник. За всеки лекарствен артикул публичната поръчка може да бъде прекратявана в плануваните в закона случаи. Системата отстранява от техническата спецификация лекарствените артикули, които са заличени от Приложение № 2 на Позитивния лекарствен лист, след неговата актуализация. За лекарствените артикули, които са прекъснати или за които няма подписано рамково съглашение Администратор ЦОП може да афишира нова процедура в сходство с плануваните в закона случаи. Откритата процедура се афишира електронно от Администратор ЦОП и евентуалните участници (търговци на едро, производители или притежатели на позволения за употреба) след регистрация в системата могат да подават предложения електронно. При подаване на предложения системата разрешава да се прикачат документите, които са изискуеми като атачмънти според оповестените условия. Потенциалните участници могат да задават въпроси и да вършат оферти по отношение на всяка съответна социална поръчка, като системата автоматизирано уведомява Администратор ЦОП за постъпилите запитвания/предложения. Системата разрешава по всяка една процедура да бъдат определяни периоди, които подлежат на смяна в сходство със законовите условия. Системата разрешава да бъдат прилагани файлове към всяка една процедура, които са налични за всички нейни консуматори (регистрирани и нерегистрирани) в сходство със закона. Администратор ЦОП няма достъп до офертите, до датата и часът на отваряне на офертите. След този миг достъпът на Администратор ЦОП е вероятен единствено в случай че е назначен като член на оценителна комисия. Провеждането на процедурата по асортимент, разглеждане и оценка на офертите се реализира посредством системата, на база електронно подадените предложения. Администратор ЦОП- член на комисия може да желае уточнения по декларирани данни, да изпраща протоколи или да обменя всякаква друга информация обвързвана с процедурата, посредством системата. Офертите, които дават отговор на авансово оповестените условия се позволяват до електронен търг. Електронният търг е напълно автоматизиран развой, в който вземат участие подателите на позволените предложения и който завършва автоматизирано. Администратор ЦОП може единствено да следи този развой. Администратор ЦОП класира участниците след привършване на електронния търг на база най-ниска цена. Администратор ЦОП подписва рамкови съглашения с няколко участници (в взаимозависимост от допустимия брой разгласен в процедурата и броя на класираните за съответен лекарствен продукт). Системата разреша да се комбинират повече от една списъки, когато класираните участници са едни и същи. Администратор ЦОП не може да трансформира, прибавя или добавя офертите, като е обезпечена тяхната цялост чрез електронен автограф и уверение на време. Всички дейности на Администратор ЦОП се правят чрез КЕП. Всички дейности на комисията също се правят чрез КЕП.
Лиляна Маринова, младши специалист, отдел „ Електронно опазване на здравето “ в дирекция „ Международни планове и електронно опазване на здравето “ към Министерство на здравеопазването, изяснява, че систематичните админи употребяват системата за:
Ежемесечно възобновяване на листата с лекарствени продукти; Обновяване на механически спецификации на оповестени процедури; Управление и одобрение на потребители; Одобряване на документи (при изтекли удостоверения за дипломиран електронен автограф или издадени нови такива за към този момент утвърден потребител); Редактиране на лекарствени продукти; Създаване и редактиране на лекарствени форми на приложение.
Eфект от ИТ решението

По-висока успеваемост и усъвършенстване на работните процеси се реализира посредством договаряне на по-ниски цени на медикаментите, равнопоставеност на лечебните заведения, понижаване на хартиения документооборот и тежките административни процедури. Преодоляват се компликациите за по-малките лечебни заведения, подбудени от неналичието на участници по оповестените от тях търгове.

Очакваната спестовност е сред 10% и 20% от изразходваните средства за закупуване на медикаменти. Прогнозната стойност на оповестената поръчка за централно договаряне е 1,2 милиарда лева без Данък добавена стойност за интервал от 2 години. Т.е. предстоящата спестовност би била от порядъка на 120 до 240 млн. лева без Данък добавена стойност за двугодишен интервал или 60 до 120 млн. лева без Данък добавена стойност на година.

Чрез системата над 150 лечебни заведения, измежду които и частни лечебни заведения, са подали поръчка за присъединяване в платформата за централизирани електронни търгове на медикаменти. Обявена е процедура по централно договаряне, която е в ход.

Възвръщаемост на вложенията (ROI) е доста огромна. Ако се вземе интервал от 36 месеца то ROI би бил сред 900% и 1700%.

Потенциал за развиване

Системата действа безотказно с минимум 5000 едновременни потребителя като има опция за увеличение до 10 000 при нужда. Системата е проектирана по този начин, че за в бъдеще да може да бъде разширена и да обхване и медицинските произведения и инсталация, както и да бъде употребена при процедури за закупуване на лекарствени артикули от страна на Министерство на здравеопазването. Това ще докара до още по-голяма успеваемост на изразходваните обществени средства в системата на опазването на здравето – спестовност от мащаба и бистрота при покупката на скъпоструващо съоръжение и консумативи. Системата може да се интегрира с потребления все още програмен продукт в болничните аптеки на лечебните заведения за улеснение на работата в тях във връзка с следене на складови наличия, генериране на автоматизирани поръчки към търговците с лекарствени артикули, заявяване на нови количества в системата при привършване на количествата по настоящ контракти и така нататък

Системата може да се внедри и в други организации, които организират търгове по Закон за обществените поръчки или по вътрешни правила. Но това би могло да стане след нужната преправка и пренастройка, а и единствено с експлицитното единодушие или по напътствие на Министерство на здравеопазването, които са притежател и главен ползвател на системата.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР