Системата на висшето образование ще получи допълнителни 40,7 милиона лева

...
Системата на висшето образование ще получи допълнителни 40,7 милиона лева
Коментари Харесай

Кабинетът даде 40,7 млн. лв. на вузовете. Доволните синдикати спират протеста, но университетите май не

Системата на висшето обучение ще получи спомагателни 40,7 милиона лв. към отпуснатите преди дни 39 милиона за индексиране на трудовите възграждения на университетския състав. Доволни, синдикатите оповестиха, че анулират митинга. Не по този начин обаче май считат самите университети - на 20 май те няма да отворят порти, оповестиха малко по-рано.

Това се разбра през днешния ден след рейд на профсъюзите с парламентарните партии, като първо се появи фотография от срещата с среща с Делян Пеевски (ДПС), след това и с Корнелия Нинова (БСП), а най-после - в Министерския съвет. В тях не участваха представители на Съвета на ректорите, подели самодейността на 15 май. Това, което вузовете желаят е да стартира да се ползва едно от последните промени в Закона за висшето обучение, което е в действие и подсигурява нарастване на възнагражденията на университетския състав.

" Заслугата е на синдикатите, както беше и първия път - 39 милиона, за които ви съобщихме оня ден, когато пък ви казахме, че ще бъдат продължени диалозите и вследствие на тези диалози можем да кажем, че има още 40,7 милиона лв., които ще бъдат разпределени ", съобщи след срещата със синдикатите в Министерски съвет служебният министър председател Димитър Главчев, представен от Българска национална телевизия.

" Преди няколко дни коментирахме с изключение на 39 милиона, които да бъдат дадени на университетския състав, надлежно да бъдат предоставени и спомагателни средства за увеличение на заплатите на администрацията. Тези 40,7 милиона лв. съставляват увеличение заплатите на администрацията - към 26 милиона, 5,8 милиона за диспропорции и надлежно 7,5 милиона за стипендии ", разясни и служебният министър на финансите Людмила Петкова.

На 20 май няма да има митинг на висшите учебни заведения у нас, оповестиха синдикалните водачи пред Главчев.

Преди изказванията в Министерския съвет от Съвета на ректорите обаче разпратиха до Българска телеграфна агенция, в която показват, че университетите ще останат затворени в понеделник.

" Разглеждаме обещаните 39 млн. лв. за индексиране на трудовите възграждения на университетския състав и 12% нарастване на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, само че незадоволителна стъпка в вярната посока. Това са пари, които са планувани за висшето обучение още в края на предходната година и е необяснимо тяхното закъснение до степен, да се постанова да ги пожелаваме по подобен метод ", посочиха от Съвета. 

" Ако някой се пробва да показа нашия митинг като подобен единствено за заплатите ни, той надълбоко не схваща същността му и мотивацията ни. Това не е митинг за заплати, а митинг против потъпкването и слагането в ъгъла на значимостта на образованието и науката ", допълниха от там.

С оглед изложеното, на 20-и май българските висши учебни заведения ще затворят порти, като се изключи осъществяване на действия с наложителен темперамент, се споделя в позицията от Съвета на ректорите. 
Пихме кафе с Пеевски, не беше мазно
В Министерски съвет приказва и президентът на КТ " Подкрепа "  Димитър Манолов, очевидно засегнал се от медийното отразяване на срещата с Пеевски (Всъщност, медиите можеше и да не схванат, че такава е имало, само че от пресцентъра на Движението уведомиха за това със съобщение).

" Пихме кафе с Пеевски, не е фалшив нюз. Кафето не беше мазно, доколкото запознат съм кафе ", съобщи той.

И изброи, че през днешния ден синдикатите осъществили контакт с всички парламентарни групи в търсене на поддръжка за съглашението си, с което депутатите би трябвало да подсигуряват, че... законът ще бъде спазен и новата формула за пресмятане на заплатите на университетския състав ще стартира да се ползва. Само, по негова персонална виновност, уточни Манолов, към момента нямало автограф от ПП-ДБ.

От Министерски съвет обаче настояват, че парите не са планувани с тазгодишния бюджет. Това значи, че кабинетът би трябвало да предложи от къде да се вземат, а Народното събрание да гласоподава смяна в закона за бюджета.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР