Министерството на здравеопазването (МЗ) ще отпусне допълнително още 28,5 млн.

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) ще отпусне допълнително още 28,5 млн.
Коментари Харесай

Здравното министерство отпуска още 28 млн. лв. на общинските болници

Министерството на опазването на здравето (МЗ) ще отпусне в допълнение още 28,5 млн. лв. за действия, осъществявани от общинските лечебни заведения през 2018 година Новината идва преди плануваните за през днешния ден митинги на чиновниците на тези лечебни заведения.

Средствата се дават по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 година Със сумата ще бъдат финансирани действия по оказване на незабавна здравна помощ, действия, попадащи отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, реализирани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени региони на страната; действия, свързани с здравната експертиза и други Броят на субсидираните лечебни заведения се чака да надвиши 100, което е над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната, оповестиха от здравното министерство.

Извън Методиката Министерството на здравеопазването няма право да отпуска целеви дотации, тъй като това би попаднало в рубрика " нерегламентирана държавна помощ ", за което страната ни ще бъде глобена от Европейската комисия, припомниха от пресслужбата.

Кметовете и общинските препоръки ще бъдат осведомени с ограниченията за излекуване на държавните лечебни заведения, с цел да ги употребяват като насочна точка за излекуване на изпадналите в тежко финансово положение техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на притежателя - съответните общини.

В рамките на договарянията за Национален рамков контракт ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските лечебни заведения, като в същото време здравното министерство актуализира и медицинските стандарти. По този метод на общинските лечебни заведения ще бъде дадена опцията да правят активността си в изискванията на финансова непоклатимост и предвидимост.

Към 30 септември 2017 година функциониращите общински лечебни заведения са 121, като общо отговорностите им са 100,270 млн. лева, а просрочените - 44,178 млн. лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР