Министерството на туризма е забавило с повече от шест месеца

...
Министерството на туризма е забавило с повече от шест месеца
Коментари Харесай

Министерството на туризма бави прекатегоризирането на хотели

Министерството на туризма е забавило с повече от шест месеца прекатегоризирането на хотели в България, оповестиха за TravelNews притежатели и мениджъри на обекти. Според представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) над 180 хотела чакат да минат комисии за инспекция на място. Заявления за някои са подадени още през предходната година, само че от януари насам не са образувани екипи. Ситуацията основава проблеми за хотелиерите, най-много в летните и зимните курорти. Големите европейски туроператори изискват годна категоризация на обекта за подписването на контракт за водене на непознати туристи за идващия летен и зимен сезон. Договарянето върви сега и ни основава спънки, защото сме с изтекли или краткотрайни удостоверения, обясниха от сектора.

Председателят на БХРА Георги Щерев също призна за казуса. „ Ситуацията е такава още от служебния министър на туризма доцент Стела Балтова, която забатачи бранша 8 месеца “, разяснява Георги Щерев. От Министерството на туризма обясниха, че към този момент са назначени комисии и ще стартират първо с прекатегоризирането на хотелите по Черноморието, защото са сезонни и сега работят. „ Съдействаме напълно на министерството и на специалистите за бързото привършване на процедурите “, акцентира Щерев. Според него на идващ стадий ще бъдат хотелите навътре в страната, защото множеството от тях работят целогодишно и няма проблем да изчакат. Срокът на издадено уверение за избрана категория на местата за настаняване е 5 години. В период до три месеца преди нейното приключване, хотелът следва да подаде заявление-декларация за потвърждаване на същата или да получи нова, друга от избраната му досега. Категорията се приключва с приключването на периода. В Закона за туриза и Наредбата за условията към категоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения написа, че откакто се подаде заявление за категоризиране, Експертната комисия по категоризация на туристически обекти би трябвало да прегледа документите в 14 - дневен период от датата на постъпването им. След като установи, че дават отговор на условията, се произнася по тях с стимулирано предложение до съответния категоризиращ орган (министърът на туризма)или до оправомощено от него длъжностно лице, да открие процедурата и да издаде краткотрайно уверение. Временното уверение за открита процедура по категоризиране е със период на годност четири месеца.

Когато в периода на издаденото краткотрайно уверение за открита процедура по категоризиране на обекта не е осъществена инспекция на място за сходството му с условията за декларираната категория, по причина, която не се дължи на хотелиера или ресторантьора, срокът на краткотрайното уверение може да бъде еднократно продължен. Органът по категоризация (министърът на туризма) или оправомощено от него длъжностно лице издава ново краткотрайно уверение с настоящ период на годност, написа още в Закона за туризма.

На категоризираните места за настаняване се издава символика (звезди) според от техния тип, включваща документ и табела, които се слагат на видно място в обекта. Категорията на местата за настаняване се дефинира въз основата на сходство с минималните наложителни условия за създаване, обзавеждане и съоръжение, обслужване, предлагани услуги и професионална и езикова подготовка на личния състав, посочени в Наредбата. Тя визира още регистрирането на стаи за посетители и жилища за посетители.

На категоризиране подлежат всички места за настаняване, без значение чия благосъстоятелност са и от метода на ръководство им. Министърът на туризма или оправомощено от него длъжностно лице дефинира категорията на следните локална за настаняване:

- хотели - категория "три звезди ", "четири звезди " и "пет звезди ", и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения;

- апартаментни туристически комплекси - всички категории;

- вилни селища - всички категории;

- туристически селища - всички категории;

- вили - всички категории;

- независимите заведения за хранене и развлечения - категория "четири звезди " и "пет звезди "

Останалите типове обекти и с по-малко звезди се категоризират от съответните общини по местоположение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР