Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявява нова възможност за

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявява нова възможност за
Коментари Харесай

Отпуснаха 34 милиона за саниране в малки общини. Вижте в кои

Министерството на районното развиване и благоустройството афишира нова опция за финансиране на планове за енергийна успеваемост на обществени и жилищни здания в 28 дребни общини за 34 млн. лева, оповестиха от ведомството на министър Николай Нанков.

Средствата се обезпечават от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година по процедура „ Енергийна успеваемост в периферните региони - 2 ” на база икономисан запас от първата покана по мярката.

Управляващият орган на Оперативна програма “Регионално развитие” разгласява план на Насоки за кандидатстване по процедурата, която ще се осъществя посредством асортимент на планови оферти. Мярката е в границите на Приоритетна ос 2 „ Подкрепа за енергийна успеваемост в опорни центрове в периферните региони “.

Продължението й е ориентирано към надграждане на резултатите от осъществяването на първата процедура „ Енергийна успеваемост в периферните региони ”, по която към този момент са подписани и се осъществят 170 контракта за възстановяване на енергийната успеваемост на общо 574 здания, от които 401 жилищни и 173 обществени на обща стойност 171 млн. лева В резултат от осъществяването на енергийните ограничения повече от 4 600 семейства ще подобрят топлинния комфорт в своите жилища и ще осъществят спестявания, както на потребяваната сила, по този начин и на заплащаната за нея цена.

Новата мярка планува възобновяване на обществените здания на държавната и общинската администрация, на общински здания от просветителната, културната и обществената инфраструктура и подкрепящи ограничения на жилищния фонд за повишение на енергийната успеваемост в дребни градове - центрове на общини в периферни региони. Общините, които могат да аплайват за средства по тази мярка, са: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Планираните действия ще доведат до възстановяване на енергийната успеваемост на постройките, понижаване на крайното ползване на сила и понижаване на излъчванията на парникови газове в дребните градове. Мерките ще имат и спомагателен резултат, защото ще обезпечат рентабилна употреба на публичните здания, което ще разреши стабилно да продължи ръководството и поддръжката им, с оглед даване на по-добри и спомагателни услуги на популацията, настояват от министерството.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР