Министерството на правосъдието представи новата информационна системаВсеки гражданин ще може

...
Министерството на правосъдието представи новата информационна системаВсеки гражданин ще може
Коментари Харесай

Публичният търг вече ще е и онлайн

Министерството на правораздаването показа новата осведомителна система Всеки жител ще може да се осведоми в действително време за наложени запори и да взе участие в електронно наддаване
Ралица Йосева, юрист

В средата на юли Министерство на правораздаването показа новата Информационна система за единна входна точка за запори и електронните обществени търгове: https://zapori.mjs.bg/#/. Благодарение на тази система всяко лице ще може в действително време да получава информация за наложени запори на движими движимости, подлежащи на регистрация, да получава първо съобщение за наложени запори, както и информация за смяна на положението на наложения запор. Лицата, които имат право да вкарват данни в осведомителната система, са държавните и частните правосъдни реализатори и други лица, когато това е планувано в закон. Информационната система за наложени запори, промени по тях, както и повдигането на запори се систематизира и провежда хронологично с опция за следене на историята на вписванията и заличаванията. Чрез осведомителната система за единна входна точка за запори Министерството на правораздаването ще дава следните електронни административни услуги:
-->
* Електронно първо известяван на натрапен запор - съдържа информация за наложения запор (в изгода на кого е натрапен запорът; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по който е наложен; длъжника; местоположение на имуществото; правосъдния реализатор при правосъдно изпълнение);

* Електронно известяван при смяна на положението на наложения запор върху движимост - съдържа информация за наложения запор и смяната в неговия статус (в изгода на кого е натрапен запорът; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по който е наложен; длъжника; местоположение на имуществото; правосъдния реализатор при правосъдно изпълнение);

* Електронна информация за съществуване на запор върху имущество - справката съдържа информация за наложения запор (в изгода на кого е натрапен запорът; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по който е наложен; длъжника; местоположение на имуществото; правосъдния реализатор при правосъдно изпълнение);

* Електронна информация за съществуване на запорирано имущество на разположение - справката съдържа информация за наложени запори на разположение (в изгода на кого са наложени запорите; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по който са наложени; длъжника; местоположение на имуществото; правосъдния реализатор при правосъдно изпълнение).

Достъпът за приемане на горепосочените услуги изсква само лицата или техни пълномощници (например адвокати) да имат дипломиран електронен автограф (КЕП) или да са регистрирани в системата за електронна автентикация, поддържана от Министерството на електронното ръководство.

С признатата в края на юли 2023 година Наредба на Министъра на првосъдието, уреждаща организирането на електронни обществени търгове, те към този момент ще могат да се организират онлйан, в действително време. Движима и недвижима движимост, налични скъпи бумаги, обособена част oт дружество, както и права върху обекти на индустриалната благосъстоятелност, върху които е ориентирано осъществяването, могат да бъдат продавани по разпоредбите на електронен обществен търг. Съгласно експлицитната наредба на Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), право да изискат осъществяване на електронен обществен търг имат страните в изпълнителното произвеждане (взискател, дебитор, присъединените страни) и самият правосъден реализатор - по лична самодейност. Ако никой документално не е изискал провеждането на електронен търг, проданта протича по досегашния ред. Предимствата на този търг са нараснала бистрота, дълъг период за наддаване, отпада нуждата от подаване на наддавателни оферти на книжен притежател, не е належащо пътешестване до съответния съд в страната и персонално наличие на участниците при осъществяване на съответна обществена обмен, доста по-голям брой лица имат опция да вземат участие в търга, което неизбежно води до нарастване ва цената на продаваната движимост и не на последно място - покупката на неподвижен парцел посредством електронен обществен търг може да бъде финансирана от кредитна институция, записана по Закона за кредитните институции. Плащането на сумата, с която се кредитира покупката, се прави от кредитната институция по посочената в обявлението за обществена продажба банкова сметка на правосъдния реализатор. В случай че постановлението за възлагане (окончателният акт, с който спечелилият покупател става притежател на имота) бъде анулирано по реда на Граждански процесуален кодекс, правосъдният реализатор, извършващ продажбата, връща получената сума на финансиращата кредитна институция. По документално искане на финансиращата институция правосъдният реализатор е задължен да впише дружно с постановлението за възлагане и законна ипотека върху парцела.

Въвеждането на електронните обществени търгове води със себе си и някои нововъведения в процедурата по осъществяване на търга:

* Регламентирани са стъпките за наддаване - те са според от началната цена и са в диапазон от 10% до 2% от нея.

* Процедура по наддаване продължава 7 календарни дни и може да бъде удължавана с 10 минутни интервали до още най-много 48 часа при съществуване на наддаване в последния миг.

* Цялата процедура да се реализира по електронен път, в действително време, наддавачите са анонимни. По този метод никой от участниците не знае какъв брой лица вземат участие на търга, нито кои са те. Целта е да се отстраняват всевъзможни благоприятни условия за злоупотреби и да се реализира неотложен и непрекъснат надзор по тази сензитивна за обществото тематика. Натрупаната до момента международна процедура демонстрира, че вследствие на електронните търгове понижават жалбите против провеждането им заради цялостната бистрота на процедурата.

Лицата, участващи в електронен обществен търг, се записват в онлайн платформата https://zapori.mjs.bg/#/. Физическо или юридическо лице може да се записва с дипломиран електронен автограф (КЕП) или посредством системата за електронна идентификация, поддържана от Министерството на електронното ръководство. Ако учстник в търга няма електронен автограф (или не желае да го използва) или е задгранично физическо или юридическо лице без КЕП или профил в системата за електронна идентификация, е планувана опция лицето да подаде писмена молба до правосъдния реализатор, организиращ търга. След като правосъдният реализатор утвърди и записва претендента за присъединяване в търга, платформата автоматизирано генерира и изпраща на посочения от претендента електронен адрес потребителско име и ключова дума за присъединяване в търга. Освен персонално, всеки претендент може да взе участие в търга и посредством прокурист (напр. адвокат). В този случай пълномощникът има право да взе участие в търга посредством своя личен електронен автограф (или профил в системата на Министерството на електронното управление) или да подаде заявление за регистрация до правосъдния реализатор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР