Министерството на правосъдието подкрепя внесените законопроекти за изменение и допълнение

...
Министерството на правосъдието подкрепя внесените законопроекти за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Според Янаки Стоилов НСО трябва да охранява главния прокурор |

Министерството на правораздаването поддържа импортираните законопроекти за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лицата, застрашени по отношение на наказателното произвеждане. Това съобщи в позиция служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов на съвещанието на Комисията по конституционни и правни въпроси към Народно събрание. 

Днес в комисията има публично разискване на трите законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лицата. И трите плана предлагат бюрото за отбрана на очевидците, което е към основния прокурор Иван Гешев да премине към Министерството на правораздаването. Преди дни при свое чуване в правната комисия основният покурор съобщи, че това е очистване на бюрото и резултта ще е драматичен.

За чуване на съвещанието са поканени служебният министър на външните работи Бойко Рашко, служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов, зам.-главните прокурори Красимира Филипова и Даниела Машева.

Правосъдният министър означи, че охранителната конструкция на прокуратурата не съответва на настоящето предопределение на Бюрото по отбрана. По думите му то може да свърже функционалностите си с Министерството на правораздаването. Той сподели, че препоръчаният от ръководителя на Комисията законопроект може да служи като основа на по-подробен план. Сред препоръчаните промени са прекосяване на Бюрото към мининистерство на правораздаването като независим административен отдел, както и Бюрото да служи еднообразно на предпазените очевидци и на магистратите.

Стоилов счита още, че " основният прокурор, който и да е той, би трябвало да бъде в състава на охраняваните от службата лица. Това би трябвало да бъде по общия ред, а не по  профилирания ", добави той.

Според служебният министър на външните работи Бойко Рашков " правосъдната власт би трябвало да се освободи от един административен орган, който дублира функционалности на изпълнителната власт. "

" Това са 150 души към основния прокурор. Никой не знае какво се случва там. Няма безусловно никаква правна логичност да съществува орган, който да охранява основния прокурор ", сподели още той.

По думите на Рашков " България не е толкоз богата страна, с цел да си разрешава такова разсипничество. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР