Министерството на отбраната опроверга президента Румен Радев във връзка с

...
Министерството на отбраната опроверга президента Румен Радев във връзка с
Коментари Харесай

Военното министерство опроверга Радев за военна помощ за Украйна

Министерството на защитата опроверга президента Румен Радев по отношение на следващите му офанзиви против изпращането на военна помощ за Украйна.

По-рано президентът подлага на критика държавното управление за обновяването на запасите от муниции на българската войска и даването на старите такива муниции на Украйна. Радев счита, че запълването на складовете с нова продукция ще отнеме години, което ще сложи под риск българската защита.

Зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов обаче реши да отговори на нападките на президента и увери, че няма заплаха българската войска да остане без муниции поради изпращането на военна помощ за Украйна.

" Освобождаването на муниции и тяхното ободряване посредством потребление на контракта сред Министерството на защитата (МО) и ВМЗ - Сопот, е мярка, която разрешава да се освободим от бойни муниции действен ресурс, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са най-после на своя експлоатационен запас. И в случай че не ги деблокираме и не се освободим от тях в този момент, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и в допълнение да харчим други средства за закупуването на нови такива ", сподели Запрянов.

От думите му излиза наяве, че страната ни в действителност ще изпрати на Украйна муниции от оперативния запас, които са с изтичащ период на валидност.

" За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които настояват, че ние ще деблокираме всичко, което имаме в складовете, и по-късно ще чакаме те да бъдат попълнени " добави зам.-военният министър.

Отговорът му е по отношение на изказванието на Радев от по-рано в понеделник, че за един ден Народно събрание е разрешило на Министерски съвет да изпразни складовете за военновременни ресурси на армията ".

Пред медиите Запрянов изясни, че от готвения втори пакет помощ за Украйна няма да има никаква бойна техника, която е от настоящите въоръжени сили на България, нито такава, консервирана за военни дейности.

Радев се оплака и от това, че не разполага със листата от оръжия, които украинският президент Володимир Зеленски е изискал от страната. От своя страна Запрянов го посъветва да изисква информацията по формалния за това ред и по този начин няма по какъв начин да му се откаже.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР