Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че е започнало наказателно

...
Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че е започнало наказателно
Коментари Харесай

МО на Украйна разследва корупционна схема за 1 млрд. долара

Министерството на защитата на Украйна заяви, че е почнало наказателно произвеждане, откакто е открило, че военно поделение е злоупотребило с над 1 млн. $ държавни средства, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Разследването се организира в миг, когато президентът Володимир Зеленски ускори битката си с корупцията като част от промените, за които упорства Западът.

При одит на военно поделение, основано в северната област Чернигов в Украйна, бяха открити няколко нарушавания, възлизащи на загуби в размер на 1,1 млн. $.

" Най-голямото нарушаване е голословното завишаване на цената на генераторите, закупени през 2022 година, което е довело до загуби в размер на 1 млн. $ ", съобщи министерството.

" Освен това в интервала от октомври 2022 година до април 2023 година, когато генераторите са били сериозно нужни на армията, множеството от тях не са били доставени на военните поделения, а са били насъбрани в складовете ", се споделя в известието. Случаят е предаден на правоприлагащите органи.

През последните месеци украинските управляващи се стремят да изкоренят подкупите в Министерството на защитата, частично с цел да успокоят западните съдружници, изпращащи военна помощ.

През август Зеленски уволни всички районни чиновници, отговарящи за мобилизацията на военнослужещи, а през септември уволни своя министър на защитата на фона на поредност от корупционни кавги.

По-рано този месец прокурорите оповестиха, че двама висши чиновници в региона на защитата са обвинени в огромно дело за машинация, обвързвано със закупуването на военни униформи от турска компания.

Украйна води сложна борба против систематичната корупция. Борбата с подкупите е една от основните промени, които Европейският съюз изисква като причина за участие.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР