Министерството на околната среда и водите в България предприема мерки

...
Министерството на околната среда и водите в България предприема мерки
Коментари Харесай

МОСВ засилва мониторинга на крайбрежните морски води

Министерството на околната среда и водите в България подхваща ограничения за следене на екологичните вреди в българската част на Черно море след разрушаването на язовир " Нова Каховка " в Украйна.  Екоминистърът Юлиян Попов е разпоредил усилване на мониторинга на крайбрежните морски води.

Мониторингът се прави на три пункта в крайбрежните морски води и в три пункта в бреговата зона. Той има за цел да засече евентуално замърсяване на морската околна среда и се концентрира върху откриването на нефтопродукти, метали, радионуклиди и други нездравословни субстанции. Допълнителни индикатори като пестициди също са включени в мониторинга с цел да се следи въздействието на река Днепър върху Черно море.

За в този момент няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Това демонстрират данните от ежедневната информация, която Министерството на туризма обменя с Министерство на околната среда и водите.
 Новият екоминистър: Черно море е чисто, няма мотив за паника
Новият екоминистър: Черно море е чисто, няма мотив за паника

Министерство на околната среда и водите следи за замърсяване след разрушаването на бент. Каховка

Българските управляващи поддържат контакт и обменят информация с сътрудниците си от Украйна, Молдова и Румъния по отношение на евентуалното замърсяване на водите в Черно море. Басейновата дирекция " Черноморски регион " (БДЧР) и Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) интензивно наблюдават събитията и организират мониторинг на спомагателни индикатори, свързани със вероятните последици от случая. Регионалните здравни инспекции също наблюдават обстановката.

Според сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения в Черно море сега няма съображение за безпокойствие . В случай на открит евентуален риск, ще бъдат подхванати превантивни ограничения и популацията ще бъде осведомено в точния момент.

Относно температурата на морската вода, през днешния ден в региона на Варна тя е 21,2°C, а в региона на Бургас - 22,0°C. Най-студеното е в Силистар - 20.8°C.

Данните за положението на морската вода по българското Черноморско крайбрежие ще бъдат от време на време обновени и оповестени на уеб страницата на Министерството на туризма.
 Замърсяване от Каховка не е стигнало до нашите крайбрежия, рапортуват от Министерство на околната среда и водите
Замърсяване от Каховка не е стигнало до нашите крайбрежия, рапортуват от Министерство на околната среда и водите

Към момента няма мотив за притеснение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР