Министерството на околната среда и водите предупреждава, че във връзка

...
Министерството на околната среда и водите предупреждава, че във връзка
Коментари Харесай

Задава се опасно покачване на нивата на реките

Министерството на околната среда и водите предизвестява, че по отношение на хидрометеорологичната конюнктура в страната от изобилния снеговалеж и предстоящото снеготопене в идващите дни, е належащо всички виновни институции да подхващат превантивни дейности и да основат организация и съгласуваност за недопускане на евентуален риск от наводнения.

От следобедните часове на 2 и 3 март ще стартира повишение на температурите и отчасти снеготопене в композиция с дъжд от дъжд и сняг и се чакат покачвания на речните равнища. Това гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН). Ще се покачват равнищата на реките южно от р. Айтоска, в долните елементи от водосборите на Тунджа и Марица, във водосборите на река Арда и притока ѝ Върбица, както и в долните елементи от водосбора на Струма и притока й Струмешница, където има ниска възможност за поройни наводнения.

Системите за ранно предизвестие предвиждат постигане на равнището на жълтия предел на предизвестие за реките:

· р. Тунджа при Елхово – в обедните часове на 3 март

· р. Черна при Смолян – във вечерните часове на 2 март

· р. Ардинска при Ардино – през нощта на 2 против 3 март

· р. Върбица при Златоград – във вечерните часове на 2 март

В Министерство на околната среда и водите всеки ден се проучва постъпващата от Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките прогноза за времето, преваляванията, предизвестията за рискови феномени и въздействието им върху оттока на реките и язовирите в страната. Информацията се разгласява на страницата на министерството и се изпраща на регионалните шефове, Държавната организация за метрологичен и механически контрол, Главната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и на други заинтригувани ведомства за предприемане на превантивни дейности и ограничения.

Министерство на околната среда и водите ръководи и разпределя водите от комплексните и значими язовири по Приложение 1 към член 13 на Закона за водите.

Сумата от наличните в тях завирени размери към 28 февруари 2018 година е 4542,3 млн. м3 и съставлява 70% от сумата на общите им размери. Според главното им предопределение наличните в тях завирени размери са както следва:

· питейно-битово водоснабдяване – 85,5 % от общия им размер

· напояване – 54,9 % от общия им размер

· енергетика – 78,3 % от общия им размер.

Със запълване над 90% са язовирите: " Йовковци ", " Камчия ", " Среченска бара ", " Ясна поляна ", " Боровица ", " Студен бунар ", " Пчелина " и " Тича ". Предприети са ограничения за освобождение на размери, за вдишване на предстоящ приток посредством работа на Водноелектрическа централа и/или следено изпускане, като поради идния летен сезон и потребностите на популацията от питейна вода, ще бъде обезпечено водоснабдяването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР