Министерството на младежта и спорта подпомага спортните федерации, клубовете, треньорите,

...
Министерството на младежта и спорта подпомага спортните федерации, клубовете, треньорите,
Коментари Харесай

Димитър Илиев: След приемането на бюджета съм доста по-спокоен

Министерството на младежта и спорта подкрепя спортните федерации, клубовете, треньорите, състезателите с програмата за олимпийска подготовка и за високо спортно майсторство. След приемането на бюджета можа да кажа, че съм много по-спокоен, успяхме да разпишем всички контракти и в този момент след приемането на Закона за бюджета ще успеем да се разплатим. Това съобщи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

" Аз съм окуражен, защото през 2023 година ще имаме с 13 милиона и половина повече средства от 2022 година Тези средства ще отидат за олимпийска подготовка и високо спортно майсторство. За мен е значимо да подсигурим състезателите с задоволително средства, с цел да отидат готови на Олимпийските игри и да покажат най-хубавото на което са способни ", сподели още Илиев пред Българска национална телевизия.

Той съобщи, че е сюрпризиран какъв брой доста средства отпуска страната за спорт. " Нашата стратегия е за финансово подкрепяне, а не 100% застраховане, би трябвало да е ясно ", посочи министър Илиев.

" Има една добра методика за разпределение на средствата, тя е въз основата на критерии, ще създадем корекции за идната година, за средствата да стигат там, където би трябвало да стигат ", изясни още Илиев.

" Най-важният аршин са достиженията. Има една възраст сред 16-18 години, в която ние губим спортисти, тъй като те порастват, стартират да имат потребност от средства, не работят, защото се занимават единствено със спорт и не се намира метод те да бъдат подкрепени. Много е значимо да запазим тези спортисти ", изясни Илиев, като даде за образец плувеца Петър Мицин и даде обещание екипът му да откри метод това да бъде променено.

Министър Илиев съобщи, че ще изиска нарастването на бюджета за 2024 година да бъде с 11 милиона повече. " От 137 милиона за 2023 година да стане на 148 милиона, което ще подкрепи в допълнение присъединяване на тима ни на Олимпийските игри в Париж ", обясни министър Илиев.

Димитър Илиев разяснява и положението на спортната база у нас.

" Истина е, че средствата, които са отделени за спорт за тази година са по стратегия за съфинансиране. Разрухата е от десетилетия. Стъпка по стъпка с положително обмисляне, считам, че можем да приведем във тип ", съобщи Илиев.

Той разяснява и тематиката нов народен стадион.

" Това е нещо, което би било доста положително, само че не може да бъде взето като решение от ММС. Вярвам, че би трябвало национална воля, една такава инвестиция въобще няма да е по силите на министерството, а по-скоро по силите на страната. Надявам се през 2024 година да потърсим решения ", обясни министърът на спорта.

Той разяснява и обстановката със стадион " Георги Аспарухов ".

" Това което зависи от министерството ще го създадем. Стадионът на Левски е на регионалната администрация, там би трябвало да се търси връзката, с цел да се случат нещата ", изясни Димитър Илиев.

Министърът на спорта съобщи също по този начин, че осъжда обстановката с потърпевшия почитател на Левски в Скопие.

" Искам остро да не одобрявам обстановката, тъй като смисълът на спорта е да сплотява хората, когато се употребява спорта за разцепление се губи неговия смисъл. Надявам се отсега нататък да няма такива ексцесии ", моли Илиев.

Той съобщи, че държавното управление ще окаже подпомагане за прибирането на потърпевшия почитател на Левски в Скопие. " За мен е тъпо такива мероприятия да се употребяват за експанзия, не разбирам по какъв начин е допустимо това ", приключи министърът на спорта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР