Министерството на културата е одобрило без забележки идейния проект на

...
Министерството на културата е одобрило без забележки идейния проект на
Коментари Харесай

Проектът за ремонт на Паметника на свободата на връх Шипка е одобрен

Министерството на културата е одобрило без забележки идейния план на архитектурното бюро " Вамос " за ремонт на Паметника на свободата на Шипка. 

До четири месеца би трябвало да е подготвен работният план, който ще включва и количествено-стойностна сметка на плануваните действия.

Надявам се за отбелязването на 145 години от Шипченската епопея през август той да бъде още веднъж утвърден и координиран с Министерството, с цел да ще бъде оповестена и социална поръчка за реализатор, сподели доктор Чавдар Ангелов пред Българска телеграфна агенция.

Влагата, суровите климатичните условия, внезапните температурни амплитуди през лятото и зимата са измежду главните аргументи, с цел да има потребност от ремонт. Експертно проучване на фасадата, направено предходната година, е посочило къде проблемите са най-сериозни.

Освен консервация и реституция, планът планува и възобновяване на истинския интериор на Паметника на Шипка. За старт на действителни ремонтни действия може да се приказва най-рано от лятото на идната година, предвижда доктор Чавдар Ангелов.

Той напомни, че Паметникът на Шипка е строен в продължение на четири години от 1926 година до 1930 година. Откриването е през 1934 година от цар Борис III и премиера Кимон Георгиев. Частичен ремонт е изработен и през 1981 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР