Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще подкрепи връзката между

...
Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще подкрепи връзката между
Коментари Харесай

Министърът на иновациите във Варна: Ще подкрепим връзката между наука и бизнес по новата научна програма

Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) ще поддържа връзката сред просвета и бизнес по новата Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет 2,14 милиарда лева

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева на интернационалното събитие за бизнесмени Start for Future: Среща на върха 2023 – Варна.

„ България може освен да е в крайник с най-новите европейски начинания, само че и да е място, в което нововъведението се основава “, акцентира министърът. По думите ѝ, основаването и развиването на мрежа от добре свързани районни иновационни долини в цяла Европа, с фокус върху дейната роля и присъединяване на райони с по-ниски резултати в региона на нововъведенията, ще има отключващ резултат за реализиране на високи достижения и резултати.

Министър Стойчева приветства включването на концепцията на районни долини за нововъведения в териториалния проект за развиване на община Варна. „ Тази стъпка показва и ангажираността на всички заинтригувани страни в локалната иновационна екосистема, което неизбежно е гаранция за триумфи “, акцентира тя.

„ МИР има упоритостта да подкрепя високотехнологичното развиване на България “, съобщи министър Стойчева. Един от инструментите за това е точно Научната стратегия, която ръководи Министерството.

По думите на министъра, програмата е съобразена с задачите на Европейското научноизследователско пространство (ЕНП) и на Европейската стратегия за нововъведения за основаване на обединен общ европейски пазар за проучвания, нововъведения, дълбокотехнологични нововъведения и технологии, вложения в проучвания и нововъведения и повишение на взаимоотношението сред университетите, научните организации, бизнеса и другите участници в иновационния развой.

„ Програма за просвета и бизнес е единствената, която обезпечава синергичен метод с рамковата стратегия „ Хоризонт Европа “, с европейските задачи за осъществяване на амбициозни проучвания посредством сливане на необятен кръг от заинтригувани страни и с европейските партньорства и с програмата „ Цифрова Европа “, сподели още министър Стойчева.

В събитието „ Start for Future: Среща на върха 2023 – Варна “ участваха представители на академичната общественост, бизнеса, стартъп общественост, локална власт и европейски екосистеми, както и представители на деветте иновационни долини в Европа – Варна, Мюнхен, Гент, Саламанка, Солун, Атина, Клуж-Напока, Тузла, Авейро. Основната цел на самодейността е да трансформира Варна в привлекателен център за основаване и внедряване на надълбоко софтуерни нововъведения, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развиване на района, България и Европа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР