Министерството на икономиката, съвместно с международната организация Transparency International, представи

...
Министерството на икономиката, съвместно с международната организация Transparency International, представи
Коментари Харесай

Как министерството на икономиката ще проверява има или няма корупция в българските общини?

Министерството на стопанската система, взаимно с интернационалната организация Transparency International, показа самодейност за нулева корупция в общините. Целта е да има гаранции, че бизнесът няма да бъде подложен на корупционен напън, а министерството ще подсигурява със документ за общини с нулева корупция, като оценката ще вършат специалисти от интернационалната организация.

" Това е една доста забавна концепция, която идва в синергия с една самодейност, която вършим от 2015 година за прорез на антикорупционните старания на локално равнище както на общини, по този начин и на всички институции, които работят на локално равнище, което е доста значимо за бизнеса, тъй като вложенията у нас постоянно са местни ", изясни изпълнителният шеф на Асоциация " Прозрачност без граници " Калин Славов в предаването " Лице в лице ".

Според Славов самодейността ще върне тласъкът на общините за по-прозрачно ръководство.

" Липсваше и тласък да ползват антикорупционни стандарти, системи за ръководство на корупционния риск, само че тъкмо тук идва концепцията на министъра на стопанската система - да направи тази симбиоза сред положително показване на общините в тази посока и опцията на министерството да насочва вложения и финансиране на локално равнище ", добави той.

Славов обясни и каква е системата, по която ще бъде направена оценката на всяка една община, която взе участие в самодейността.

" Става въпрос за към 100-150 параметъра, които са качествени и отразяват правната рамка, вътрешните правила, ресурсите – финансови и човешки, и методът, по който действа самата институция. Данните се взимат от самите изследвани институции, от статистически проучвания, изявленията от вида „ сверки на място “ и потребителите, които имат директен допир до административната услуга ", обясни специалистът.

На базата на предварителни диалози се обрисуват няколко общини, които са декларирали интерес за присъединяване все още - Русе, Видин и Бургас.

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР