Министерството на икономиката работи по проекта за Летище Русе. Целта

...
Министерството на икономиката работи по проекта за Летище Русе. Целта
Коментари Харесай

Везиева: Идеята е, когато се появи бизнес инвеститор да има възможността да избере, къде да развива своя бизнес

Министерството на стопанската система работи по плана за Летище Русе. Целта ни е до края на годината да започва процесът. Инвестиционните разноски са за съществена и довеждаща инфраструктура. Надяваме се от началото на 2022 година да стартират постоянни цивилен полети от София и назад. Това съобщи министърът на стопанската система Даниела Везиева по време на форума „ Бизнесът следва транспортната инфраструктура " с акцент върху Северна България в гр. Русе. На събитието присъединяване взеха още министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова, министърът на финансите Валери Белчев и заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христина Велинова.

" Възстановяването на летище Русе ще обслужва и прилежащите градове и ще помогне за свързаността на Северна и Южна България. Регионалният дисбаланс сред двата района е от проблемите, които от години вместо да се взема решение, се задълбочава. Всички проучвания сочат, че положителната инфраструктура е причина, както за развъртян бизнес и вложения, по този начин и за постоянни търговски взаимоотношения сред клиент и снабдител. Ето за какво чакаме тази политика да стане предпочитана и за идващото държавно управление и да продължава през целия интервал до 2026 година ", сподели Везиева.

Министър Везиева посочи опциите, които предлага Плана за възобновяване за инфраструктурни планове, като уточни, че страната ще финансира довеждащата инфраструктура до индустриалните зони. По думите й по плановия фиш за индустриални зони са заложени 400 млн. лева В тях вложителите ще могат да финансират техническа и обществена инфраструктура. " Идеята е, когато се появи бизнес вложител с някакво желание, той да има опцията на пазарен принцип да избере място, където да развива своя бизнес. В този метод към Плана за възобновяване ще могат да аплайват както общините, по този начин и индустриалните паркове ", добави тя.

По време на конференцията бяха набелязани съответни дълготрайни цели за понижаване на районния дисбаланс в икономическото развиване на страната. Бяха разисквани още инфраструктурни въпроси, свързани с пътя Велико Търново -Русе, фериботната линия, плана за втори мост на Дунав, както и плановете за интермодални терминали.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР